Η συμφωνία με τη FYROM δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή ιδίως στον ενεργειακό τομέα, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη των εργασιών κατασκευής για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ για τον αγωγό Eastmed, που θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, είπε ότι θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα το φθινόπωρο.
Τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι αν εφαρμόζονταν οι τουρκικές θέσεις αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ τότε τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί θα ανήκαν είτε στο Ισραήλ είτε στην Αίγυπτο και η κυπριακή ΑΟΖ θα περιοριζόταν στο 30% της πραγματικής.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εδισον, Pierre Vergerio, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι μέσα στο 2019 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα αυξήσει -όπως είπε- τη διαφοροποίηση των πηγών και θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο αντιπρόεδρος της Total, Bernard Clement, σημείωσε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα, καθώς και στη Δυτική Μεσόγειο, και τόνισε ότι η κοινωνική αποδοχή της ερευνητικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη και ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες ουσιαστικής σημασίας.
Για ομοιότητες στη γεωλογία της περιοχής του Ιονίου και της Κρήτης με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.
Στο τέλος του χρόνου θα αρχίσει η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου με στόχο να ολοκληρωθεί το 2020, οπότε θα παραληφθούν και οι πρώτες ποσότητες από τον αγωγό TAP, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης. Το έργο, προσέθεσε, μαζί με τον πρώτο σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής αλλά και την ευελιξία. Για το 2025 τοποθετείται εξάλλου το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του αγωγού East Med. Ο κ.Τζώρτζης ανέφερε, τέλος, ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις με τη Shell για την εξαγορά του ποσοστού της τελευταίας στην εταιρεία φυσικού αερίου Αττικής.