Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα θέσει η νέα κυβέρνηση θα προσδιορίσει το εάν η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετο χρόνο από την τρόικα προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποίησε στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ή εάν θα υπάρξει ένα νέο διαφορετικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τις προθέσεις της τρόικα, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν ως και 4 μήνες παράταση στη νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει όσα έπρεπε να τρέξει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους για να μπορέσει να λάβει την μεγάλη δόση του Αυγούστου ύψους 30 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, εάν η νέα κυβέρνηση ζητήσει αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αποκρυσταλλώσει τις απόψεις της για το τι πρέπει να αλλάξει στο μνημόνιο με μια αντιπρόταση μνημονίου, να το παρουσιάσει στην τρόικα και εν συνεχεία να ξεκινήσει διαπραγμάτευση σε επίπεδο Eurogroup.
Η αντιπρόταση μνημονίου είναι κάτι που επιδιώκουν και οι Βρυξέλλες ώστε να έχουν μια στερεή βάση διαπραγμάτευσης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, μεταρρυθμίσεις όπως το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και το ασφαλιστικό εκτιμάται πως θα προχωρήσουν άμεσα.
Αντικείμενο σκληρής αναδιαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014.