Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. Σ΄ αυτή την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που εξάλλου συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με τη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό και θα πράξουμε στην σημερινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.
Η πρόσφατη άποψη του πρωθυπουργού, ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία όταν αυτή θα έλθει στη Βουλή σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και η θέση του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό, εγείρουν ακόμη πιο έντονα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.
Για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλάβει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση ενώ δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητικών βουλευτών. Αυτή τη φορά, η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία».
Στην απόφασή της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού.
Ταυτόχρονα, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, αλλά και άλλα θέματα, όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, ενώ επαφίεται η υλοποίησή της στη Fyrom.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ΔΗΜΑΡ ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης, και μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων».
Επίσης επικρίνει τη ΝΔ, που όπως λέει, φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, και δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις, θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία, καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.