Από το εύρος των τραπεζικών απωλειών της Ισπανίας θα εξαρτηθεί εάν πρέπει η Μαδρίτη να υπαχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, εκτιμά ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ.
Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης. Οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Το ενδεχόμενο να χρειασθεί η Μαδρίτη οικονομική βοήθεια είναι ορατό. Το Βερολίνο φέρεται να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι να υπαχθεί η Ισπανία στα προγράμματα διάσωσης, κάτι που η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει. Ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ συνιστά να καταμετρηθεί σωστά το εύρος του προβλήματος.
Η Μαδρίτη να καλέσει στη χώρα ειδικούς
Η Ισπανία έχει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζές της. Στα βιβλία βρίσκονται πολλά τοξικά δάνεια. Η Ισπανία θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη το πρόβλημά της και να υπολογίσει τις απώλειες. «Εάν πρόκειται για μικρά ποσά, είναι πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα η Ισπανία χωρίς εξωτερική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εάν όμως οι απώλειες είναι μεγαλύτερες – και αυτό δεν το γνωρίζουμε δυστυχώς- τότε καλά θα κάνει η Μαδρίτη να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Θα είναι επίσης καλό να καλέσει στη χώρα ειδικούς οι οποίοι θα σχεδιάσουν αντικειμενικά και με διαφάνεια την όλη διαδικασία», λέει ο υποδιευθυντής του Think Tank Bruegel, το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ορθή τη στάση του Βερολίνου στο ισπανικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών είναι μεγάλες. «Έχει δίκιο η κυρία Μέρκελ με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες συντελείται στην Ισπανία ένα πραγματικό δράμα. Μια ισπανική τραγωδία» τονίζει.
«Κατανοώ τη στάση της Μέρκελ»
Πρόκειται για μια μεγάλη οικονομία, η οποία για πολλούς λόγους δεν είναι σε θέση να επιλύσει το τραπεζικό της πρόβλημα, μολονότι θεωρείται επιλύσιμο, εκτιμά ο κ. Βολφ και προσθέτει: «Αυτό οδήγησε στην απώλεια εμπιστοσύνης έναντι της ισπανικής κυβέρνησης και του ισπανικού συστήματος γενικότερα. Υπό την έννοια αυτή, κατανοώ ότι η Μέρκελ δεν θέλει να εμπιστευθεί την υπόθεση στα ισπανικά χέρια μόνο, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή το ισπανικό πρόβλημα θα μετατραπεί σε γερμανικό πρόβλημα».
Από την άλλη πλευρά ο ο υποδιευθυντής του Think Tank Bruegel κατανοεί τις ισπανικές επιφυλάξεις σε περίπτωση που η χώρα υπαχθεί στα προγράμματα διάσωσης. Ο Γκούντραμ Βολφ υποστηρίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα στιγμάτιζε το ισπανικό κράτος, το οποίο θα αντιμετώπιζε προβλήματα στο πεδίο της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του. Πέραν τούτου είναι και ζήτημα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Είναι δύσκολο για κάθε χώρα να απολέσει τον έλεγχο και την κυριαρχία της», λέει χαρακτηριστικά ο Γκούντραμ Βολφ.