Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε θετικός στο να πραγματοποιηθεί διάλογος για συγκεκριμένες αλλαγές στο πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι».
Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των αυτοδιοικητικών εκλογών την β΄ Κυριακή, εφόσον -όπως είπε- «μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής», για την οποία σημείωσε ότι «θα αποτελέσει την άνοιξη για την τοπική αυτοδιοίκηση».
Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές και στη διάταξη για την ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων εάν αυτό δεν ωφελεί τους περιφερειακούς δήμους. Σημειώνοντας ότι «υπάρχει χώρος για κάθε δημιουργική πρόταση», ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε ανοιχτός και σε τροποποιήσεις που αφορούν την ενδοπεριφερειακή δυνατότητα του ενός σταυρού, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενη αύξηση του ορίου στον αριθμό των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.
Αναφερόμενος στον πρόσφατο διαγωνισμό για 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε σε οξύ ύφος ότι υπάρχουν δήμαρχοι που δεν δέχονται να προσλάβουν τους επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες, αναμένοντας τα οριστικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα «για να κάνουν τους καλούς», συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους. Αυτό, όπως είπε, είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν απλήρωτοι.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός άφησε επίσης αιχμές για ορισμένους αιρετούς ότι συμπαρατάσσονται με τη ΝΔ για να προωθήσουν προσωπικές φιλοδοξίες. «Κάποιες φωνές», είπε, «περισσότερο θυμίζουν μια προσπάθεια να συμπαραταχθεί η αυτοδιοίκηση στο πλάι αντιπολιτευτικής λογικής και όχι να αρθρώσει τον δικό της αυτόνομο λόγο και αυτό είναι λυπηρό και την προσβάλλει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της, δεν είναι παρακολούθημα είτε προσωπικών στρατηγικών, ούτε στρατηγικών που αναφέρονται στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι «κάποιοι κολακεύτηκαν από την παρέμβαση στο προηγούμενο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ του Μάκη Βορίδη, ο οποίος θέλησε να σας βλέπει περισσότερο ή λιγότερο κοντά στη ΝΔ. Αλλά αυτή είναι μια λογική που πάει να καλουπώσει την αυτοδιοίκηση να την σπρώξει μέσα σε στενά κομματικά πλαίσια ακριβώς για να υπηρετήσει κάποιες άλλες προτεραιότητες που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τελικά κάνουν κακό στην αυτοδιοίκηση».
Απαντώντας στην αρνητική κριτική έναντι του νομοσχεδίου, ο ίδιος έκανε λόγο για μηδενισμό και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν βρέθηκαν θετικά λόγια για σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου και γενικότερα της κυβέρνησης. Ανέφερε ενδεικτικά τα επενδυτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», την οικονομική ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για δεύτερη συνεχή χρονιά, την επιμήκυνση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε αυτό, τη λειτουργία του Μητρώου Πολιτών, την εφαρμογή του προγράμματος ΑΚΣΙΑ, την προγραμματική σύμβαση για την απλοποίηση διαδικασιών στους ΟΤΑ, την πραγματοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων κ.λπ.
Πατούλης: Να «παγώσει» η διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη για έναν γόνιμο διάλογο και ότι δεμεύεται να καταθέσει σε λιγότερο από τρεις μήνες ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.
Απαντώντας στα όσα προηγουμένως ανάφερε ο υπουργός Εσωτερικών, τον κατηγόρησε ότι δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο καμία από τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Αυτοδιοίκηση, πως ουδέποτε το υπουργείο είχε θέσει προς συζήτηση το εκλογικό σύστημα, ενώ τόνισε ότι στην πλειοψηφία τους οι δήμοι, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων 153 σε 167 ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.