Πρόσθετες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει στην Ελλάδα η αναμενόμενη υπερψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τους Ιρλανδούς στο δημοψήφισμα της προσεχούς Πέμπτης, καθώς θα καταδείξει με ανάγλυφο τρόπο ότι εμπιστεύονται τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις της τρόικας και είναι διατεθειμένοι να συμπορευτούν με τις πολιτικές λιτότητας που προτείνει η Ευρωζώνη.
Η Ιρλανδία διεξάγει την 31η Μαΐου το τρίτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε χρόνια για θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «ναι» στο σχέδιο επιβολής αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων μοιάζει να κερδίζει σε κάθε δημοσκόπηση που έχει γίνει στη χώρα αφότου προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα πριν από τρεις μήνες, κάτι που συνεπάγεται για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα επικρότηση των πολιτικών προσαρμογής από τους Ιρλανδούς.
Πάντως και στην Ιρλανδία οι διλημματικές αναφορές δεν έλειψαν, καθώς η κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους και σε πολλούς τρόπους προειδοποίησε ότι η Ιρλανδία θα μετατραπεί σε μια χώρα που δεν θα είναι «πλήρες μέλος» της ζώνης του ευρώ εάν οι πολίτες ψηφίσουν αρνητικά. Οι κυβερνώντες έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη πως ενδεχόμενη απόρριψη δε θα επέτρεπε στην Ιρλανδία να επωφεληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 500 δισ. ευρώ καθώς μόνο όσα κράτη επικυρώσουν το εν λόγω σύμφωνο θα μπορούν να κάνουν χρήση του ESM.
Οι Ιρλανδοί όπως και οι Πορτογάλοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις πολιτικές της τρόικα, ωστόσο έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ στις αντιδράσεις τους αφήνοντας την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί αρνητικά στο συγκεκριμένο τομέα, αναμένοντας πάντως να επωφεληθούν από πιθανή μεταστροφή της πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και οι φημολογίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχουν επηρεάσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τόσο στο σκέλος της αγοράς ομολόγων, όσο και στον τομέα των τραπεζών, όπου ήδη καταθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων έχουν μεταναστεύσει προς Γερμανία και Βρετανία. Οι πιέσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν εάν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης.
Πάντως, στην Αθήνα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια στην περίπτωση που λόγω πολιτικών εξελίξεων δεν καταβληθούν εγκαίρως οι επόμενες δόσεις του δανείου από την τρόικα.
Το βασικό σενάριο προβλέπει δανεισμό του Δημοσίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο διαθέτει πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ προκειμένου, αν παραστεί ανάγκη, να καταβάλει μισθούς-συντάξεις και να καλύψει ανελαστικές δαπάνες, στην περίπτωση που αρχίσουν να εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα. Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να καλύψει επείγουσες ταμειακές ανάγκες.
Στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη βύθιση των εσόδων το Μάιο και την παρατεταμένη αβεβαιότητα η υστέρηση των εσόδων ως το τέλος του έτους είναι πιθανόν να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.