Τη συζήτηση για την προοπτική προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε χθες με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννη Ραγκούση, σε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης», σχολίασε ο Νίκος Ξυδάκης.
«Όποιες φωνές ακούγονται, καλόπιστες, ανοιχτές και με σοβαρές προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι το λιγότερο χρήσιμες και κατά τη γνώμη μου αναγκαίες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Β’ Αθηνών στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Η χθεσινή εκδήλωση είχε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και μία ευρύτερη στόχευση, μίλησαν πολύ σοβαροί άνθρωποι, ο καθηγητής Μουζέλης, ο καθηγητής Σωτηρέλης, ο καθηγητής Μοσχονάς και ο καθηγητής Μαραντζίδης και τρεις δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με προοδευτικά αριστερά ψηφοδέλτια», ανέφερε, για να εκτιμήσει ότι «το αίτημα για την Ελλάδα είναι πώς σχεδιάζεις μια προοδευτική πολιτική για την εποχή μετά το μνημόνιο, με ποια στρατηγική πλατφόρμα, με ποιες δυνάμεις, με ποιους τρόπους θα εμπνεύσεις τον ελληνικό λαό και με τι όραμα θα προχωρήσει μπροστά».
Η συζήτηση, τόνισε, «αυτόν τον χαρακτήρα έχει, μιας μεγάλης πολιτικής ζύμωσης, ενόψει μιας καινούριας ιστορικής περιόδου, που με κόπο αναδύεται πάλι μετά τον Αύγουστο».
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σημείωσε πως «θα γίνουν στην ώρα τους, την ώρα που χρειάζεται η χώρα να γίνουν, καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά να γίνει από την κυβέρνηση, να σφραγιστεί η έξοδος από τα μνημόνια και να μπουν τα θεμέλια για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την ανάταξη της χώρας».
Σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες διορθώσεων σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε: «Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε γι’ αυτά, θα πρέπει να δούμε τον στόχο του Αυγούστου και μετά έχει καλές επιδόσεις στα δημοσιονομικά η Ελλάδα, έχει κάποιες δυνατότητες να κάνει διορθώσεις, θα τις δει όμως αυτές τις δυνατότητες στην ώρα τους. Ο στόχος είναι να δούμε πώς θα πάμε στο κλείσιμο του μνημονίου και πώς θα πάμε στην πολλάκις υποσχεθείσα ρύθμιση του χρέους, η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ευμενείς στη δική μας πορεία και δημοσιονομική κατάσταση».
Με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΚΤ των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε πως έχει έλθει η ώρα «οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να είναι πλάι στην επιχείρηση, πλάι στον επαγγελματία”, παρατηρώντας πως “έχει πλαστικοποιηθεί η οικονομία σε τεράστιο βαθμό κι αυτό είναι ένα όφελος για τις τράπεζες οι προμήθειες που παίρνουν είναι τεράστια έσοδα, δισεκατομμύρια και είναι ένας πόρος μηδενικού ρίσκου».
Αναφερόμενος στην πορεία των επενδύσεων σημείωσε πως «αυτό που φέρνει μία δυσκαμψία στο ελληνικό περιβάλλον είναι μία δυσκολία στην εφαρμογή κάποιων υπαρχουσών νομοθεσιών, από τη γραφειοκρατία, υπάρχει αργοπορία στη δικαιοσύνη. Έχει πολλά πλεονεκτήματα η Ελλάδα, έχει καλές υποδομές, έχει υψηλή τεχνογνωσία στα στελέχη της εργασίας. Στην υποδοχή του κρατικού μηχανισμού, της διοίκησης, της δικαιοσύνης, εκεί σκοντάφτουμε κι εκεί θα πρέπει να εστιαστούν με μεγάλη έμφαση οι δυνάμεις και οι πολιτικές και οι κοινωνικές».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την παράταση της διαβούλευσης για τον «Κλεισθένη», ανέφερε: «Δίνεται μια παράταση δύο μηνών για να γίνει πιο ολοκληρωμένη η συζήτηση και η διαβούλευση και σε αυτό το διάστημα νομίζω ότι θα υπάρξουν και συγκλίσεις και συνθέσεις. Χρειάζεται να ακουστούν πολλές απόψεις να γίνουν βήματα προσεκτικά και με ουσία και με μέριμνα για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα».