Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα με την έκδοση μιας ακόμη προειδοποίησης προς την Ελλάδα ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ απέτυχε να άρει το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», είπε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μετά τις συζητήσεις που άρχισαν χθες το απόγευμα και διήρκεσαν περίπου πεντέμισι ώρες.
Από την Αθήνα ζητείται να εφαρμόσει σκληρές περικοπές δημοσίων δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για τη δανειακή σύμβαση 173 δισ. ευρώ που συνήφθη τον Μάρτιο. Εάν κόμματα τα οποία αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας επικρατήσουν στις εκλογές του Ιουνίου, η συμφωνία είναι πιθανό να τερματιστεί, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο.
Για να χρυσώσει το χάπι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθιξε την πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία. «Είναι ένα θετικό μήνυμα λοιπόν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», επέμεινε.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει».
Χθες Τετάρτη, η Μπούντεσμπανκ αποκάλεσε τις εξελίξεις στην Ελλάδα «ιδιαίτερα ανησυχητικές», ενώ η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit έγραψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συστήσει μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσης για να προετοιμαστεί για μια ελληνική έξοδο. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα το δημοσίευμα.
Εξάλλου, ο Βαν Ρόμπεϊ προέβλεψε ότι ο συμβιβασμός των αντιθέτων απόψεων για τα ευρωομόλογα, την αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρώπη, «θα χρειαστεί χρόνο».
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επισημάνει ότι «δεν είναι μόνος» στην προώθηση της ιδέας. Τόνισε πως είναι άδικο η Ισπανία και η Ιταλία να αντιμετωπίζουν επιτόκια 6% στα κρατικά ομόλογα που δημοπρατούν, την ώρα που το επιτόκιο στα διετή ομόλογα της Γερμανίας που διατέθηκαν στις αγορές χθες έφθασε το 0,07%.
Η Μέρκελ παρέμεινε σταθερή στην απόρριψη της ιδέας. «Πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης», είχε δηλώσει ήδη κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, ενώ μετά τη σύνοδο είπε ότι έγινε μια «ισορροπημένη» συζήτηση, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται «διαφορετικές απόψεις» για το ζήτημα. Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση άμεσα.
«Ουδείς ζητούσε την άμεση θέσπιση όλων αυτών των πραγμάτων», σημείωσε ο Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν «ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο εμβάθυνσης της νομισματικής και οικονομικής ένωσης», και ότι θα εκδώσει μια αναφορά για το ζήτημα τον Ιούνιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό DR (Αμβούργο) ότι τα ευρωομόλογα «δεν θα ενθάρρυναν την δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά το ακριβώς αντίθετο, και ήδη υποστήκαμε αρκετά από το αντίθετό της».
Στις συνομιλίες του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Ολάντ αύξησε επίσης την πίεση στην ΕΚΤ, ο πρόεδρος της οποίας, Μάριο Ντράγκι, συμμετείχε στις εργασίες. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε να δοθούν φθηνότερες πιστώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Οι εκκλήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ.ά. προς την ΕΚΤ να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για τις τράπεζες αυξάνονται.
Η Γερμανία όμως αντιτίθεται στην χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τον δανεισμό των τραπεζών, και ο Ραχόι επανέλαβε χθες ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται εξωτερικό, ευρωπαϊκό δανεισμό. Η κυβέρνησή του «δεν επιθυμεί» να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία, είπε.
Οι συνομιλίες για πανευρωπαϊκές εγγυήσεις καταθέσεων και μηχανισμούς αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων δεν προχώρησαν, παρά την επιμονή του Ολάντ. Το Βερολίνο δεν εμφανίστηκε να πείθεται ούτε από την ιδέα η ΕΕ να μειώσει την πίεση που ασκείται στην Ισπανία και την Ελλάδα δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τα ελλείμματά τους. Προτιμά την δημοσιονομική πειθαρχία.
Γαλλικές πηγές αντέτειναν ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, μια από τις πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό, θα μπει στον πάγο «έως ότου να υπάρξουν επαρκή εργαλεία ανάπτυξης» στην ΕΕ, όπως ένας «οδικός χάρτης» για τα ευρωομόλογα και ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που η Γερμανία υποστηρίζει, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίσταση της Βρετανίας. Άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί είναι η προεδρία του Eurogroup. Ο Σόιμπλε θεωρείται φαβορί για την αντικατάσταση του Γιούνκερ, όμως πηγές της γαλλικής κυβέρνησης έχουν πει ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη σημερινή του θέση για να συμφωνήσουν στον διορισμό του.
Η χθεσινή σύνοδος είχε στόχο να «καθαρίσει η ατμόσφαιρα», είπε μετά τη σύνοδο ο Βαν Ρόμπεϊ. Σαφέστερα μέτρα για την ανάπτυξη, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, αναμένεται να εγκριθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 28η και 29η Ιουνίου.