«Η ολοκλήρωση της τετραετίας και μάλιστα από αυτή την κυβέρνηση αποκαθιστά κλίμα πολιτικής ισορροπίας, που έχει τεράστια ανάγκη η χώρα. Και γι αυτό όποιος μιλάει για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να σκέφτεται τι σημαίνει να μπει η χώρα σε περιπέτεια την ώρα που κάνει βήματα για έξοδο από τα μνημόνια και που έχει ανάγκη από πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα».
Αυτό απαντά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν από την ολοκλήρωση των μνημονίων.
Η κ. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, κατέστησε σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως έχει πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο μόνος που νομιμοποιεί κυβερνήσεις». Η υπουργός απέδωσε το αίτημα για πρόωρες εκλογές σε «στρατηγικό αδιέξοδο του Κινήματος Αλλαγής» και στην ανάγκη του «να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ βάζοντας χρονική μετάθεση στο σχετικό αίτημα για να μπορέσει να διαχωριστεί από την απόλυτη ταύτιση που είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό με την αξιωματική αντιπολίτευση».
Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν τοπικά προβλήματα, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν ορισμένα άλυτα ζητήματα και μια κόπωση στους κατοίκους του νησιού. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ύπαρξη αυτών των προβλημάτων δεν πρέπει να δίνει άλλοθι για να ενισχύονται και να κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιά στοιχεία.
«Είναι κατανοητό φυσικά το ότι υπάρχει μια κόπωση στο νησί. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που δημιουργήθηκαν από ακροδεξιούς, με συνθήματα που δεν θέλω καν να αναφέρω και επιθέσεις κατά των προσφύγων. Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα από πλευράς ακροδεξιάς που πρέπει να μας ανησυχεί και να στηλιτεύουμε» πρόσθεσε ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη για το 14ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο.
Σχετικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί φωτογραφικών διατάξεων στις προκηρύξεις για την επιλογή γενικών γραμματέων και διευθυντών των υπουργείων, η κ. Γεροβασίλη εξήγησε ότι την ευθύνη της προκήρυξης των θέσεων αυτών δεν την έχει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά ξεχωριστά το κάθε υπουργείο, το οποίο στέλνει το αίτημά του στο ΑΣΕΠ.
Η ανεξάρτητη Αρχή διενεργεί τον έλεγχο για τη νομιμότητα της προκήρυξης και εν συνεχεία τον έλεγχο των δικαιολογητικών και ακολουθούν οι συνεντεύξεις που πραγματοποιεί επιτροπή που αποτελείται από τρία μέλη του ΑΣΕΠ και από εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των κοινωνικών εταίρων, της ΑΔΕΔΥ κ.λπ.. «Είναι μια διαδικασία πλήρως αντικειμενική, διάφανη και σε εξέλιξη» τόνισε η ίδια και σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή «σηματοδοτεί την αποκομματικοποίηση του κράτους, στις ισχυρά κομματικές θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων».