«Η ευθύνη για τη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών είναι της Πολιτείας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Μέσω της ΕΡΤ τόνισε επίσης ότι η νέα απόφαση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη και ότι, επειδή αφορά σε παλαιότερη Υπουργική Απόφαση, του Νίκου Φίλη, δεν έχει επίπτωση στη διδασκαλία του μαθήματος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ζητήματα όπως αυτό της διδασκαλίας των θρησκευτικών, θα πρέπει να τα χειρίζεται συντεταγμένα η Πολιτεία με τους θεσμούς της. «Είμαστε σε συνεχή συζήτηση με την Εκκλησία, με άλλες θρησκείες, και με την κοινωνία. Κάνουμε μία προσπάθεια να βρεθεί μία ισορροπία, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο μάθημα, ένα μάθημα που θα παιδιά θα το παίρνουν στα σοβαρά», επισήμανε ο υπουργός.
«Βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα το νέο νομοσχέδιο»
Όσον αφορά την αξιολόγηση που φέρνει το νομοσχέδιο για της δομές της Εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου το υπερασπίστηκε, επισημαίνοντας ότι «έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα». Αναφερόμενος στην κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην αξιολόγηση (ΠΔ152), υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση υπονομεύεται, όταν ταυτίζεται με την απόλυση.
«Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν. Αυτήν τη στιγμή η έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των σχολείων και των στελεχών της Εκπαίδευσης. Γιατί, όταν η Πολιτεία δεν είναι συνεπής απέναντι στους εκπαιδευτικούς, με ποιο ηθικό δικαίωμα θα αξιολογηθούν;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Σε ερώτηση αν θα τεθεί το ζήτημα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών αργότερα, απάντησε: «Αυτά θα τεθούν όταν αρχίσουμε σιγά σιγά να δεχόμαστε την κουλτούρα της αποτίμησης, που ξεκινά τώρα με την αυτοαξιολόγηση της λειτουργίας του σχολείου».
«Έως τον Οκτώβριο οι ανακοινώσεις για τους μόνιμους»
Επίσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το αργότερο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και το σύστημα πρόσληψής τους.
Επανέλαβε ότι είναι ήδη σε συζητήσεις με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και στάθηκε στη σημασία της δημόσιας παραδοχής του ΟΟΣΑ, πως είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού στην Εκπαίδευση.