«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους, οι Έλληνες, σε καιρούς κρίσης έσπευδαν να αναδείξουν χαρισματικούς δημαγωγούς οι οποίοι, σαν αρουραίοι πετούσαν εαυτούς στα βαθιά» γράφει άρθρο των New York Times το οποίο αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Το άρθρο επικαλείται το παράδειγμα του Αλκιβιάδη, του «γοητευτικού ανιψιού του Περικλή» ο οποίος ανέλαβε μόλις ο ιστορικός ηγέτης της αρχαίας Αθήνας πέθανε από λοιμό στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο Αλκιβιάδης «έπεισε τους Αθηναίους να ξοδέψουν τους εναπομείναντες στρατιωτικούς πόρους τους σε μια καταστροφική εκστρατεία στη Σικελία».
Αναφέρεται, επίσης, στο Νίκο Ζαχαριάδη «το δυναμικό 43χρονο ηγέτη του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος ο οποίος αποφάσισε να αγνοήσει το παράδειγμα του πολιτικά σοφότερου επικεφαλής των Κομμουνιστών της Ιταλίας, Palmiro Togliatti, ο οποίος απέτρεψε τους οπαδούς του από ένοπλες συρράξεις μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του». «Ο Ζαχαριάδης ξεκίνησε ένα βίαιο εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα ο οποίος την κατέστρεψε ενώ αυτή έβγαινε από την τρομακτική ναζιστική κατοχή».
Το άρθρο αναφέρεται με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο στη ρητορική του «κ. Τσίπρα που δεν φορά ποτέ γραβάτα» λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται αυτά που μισούν οι Έλληνες όπως το πρόγραμμα λιτότητας για να στήσει ένα πολιτικό λόγο «ανεφάρμοστο». Τονίζει, μάλιστα, ότι ήταν αυτός «που εξώθησε την Ελλάδα σε εκλογές αρνούμενος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού».
«Αυτοί που θα επωφεληθούν από την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι αυτοί εναντίον των οποίων καταφέρεται ο κ. Τσίπρας» συνεχίζει το άρθρο.
«Ωστόσο πολλοί Έλληνες βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον ηγέτη που περίμεναν -τολμηρό, ατίθασο, ατρόμητο. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι πόσο επικίνδυνος είναι καθώς έχει ως όραμα μια Ελλάδα απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και με ένα επίπεδο φτώχειας που οι πολίτες της χώρας δεν έχουν δει εδώ και μισό αιώνα» καταλήγει το άρθρο.