Για προσχηματικές αντιδικίες και για παρουσία που δεν συνάδει με τον ρόλο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατηγορούν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι συνάδελφοί τους στην κυβέρνηση.
«Η προσπάθεια για μία σοβαρή νομική συζήτηση επί της από 13.3.2018 γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου και για τις αντιφάσεις που αυτή περιείχε σε σχέση με προηγούμενη του έτους 2008 επί του ιδίου θέματος, πυροδότησε ένταση μεταξύ των μελών της Επιτροπής καθόσον η αντιπολίτευση θεώρησε ότι το δικαίωμα της μειοψηφίας υπερτερεί έναντι κάθε άλλου ζητήματος», αναφέρουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θεσμών και περιγράφουν ότι «η προσπάθεια της προέδρου αφού δεν μπορούσε να γίνει οργανωμένη νομική συζήτηση να γίνει πολιτική συζήτηση δεν ευοδώθηκε λόγω της έντασης».
«Τελικώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής πρότεινε προς ψηφοφορία το ερώτημα αν θα πρέπει να προσέλθουν σε ακρόαση, μόνον ο υπουργός Άμυνας ή και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες καθώς και ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Ενώ επί τέσσερις μήνες επικέντρωνε η αντιπολίτευση το αίτημά της στην κλήση του υπουργού Άμυνας, όταν η πλειοψηφία έκανε σαφές ότι η Επιτροπή Θεσμών θα τον καλέσει, και δεν είναι ούτε εξεταστική Επιτροπή ούτε Προανακριτική για να καλούνται μάρτυρες, και μάλιστα ο Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε ξένη χώρα στη σύμβαση, και δεν υπάρχει δυνατότητα υποχρέωσής του να παραστεί, μπροστά στην εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας να διενεργηθεί ψηφοφορία, τα μέλη της μειοψηφίας αποχώρησαν, και έτσι η ψηφοφορία έγινε με τα 13 εναπομείναντα μέλη» σημειώνουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Το κλίμα τής έντασης, που με ευθύνη των μελών τής μειοψηφίας δημιουργήθηκε από την αρχή της διαδικασίας, δεν αντιστοιχεί ούτε στο γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου “τους δικαιώνει”, ούτε ότι ο κύριος Καμμένος θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών», προσθέτουν, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι έντονες, απαξιωτικές, φραστικές και συκοφαντικές εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα μέλη της μειοψηφίας παραπέμπουν σε μία εικόνα σκόπιμης και προσχηματικής πολιτικής αντιδικίας και όχι σε μία επιστημονική συζήτηση για τη διαφάνεια και τα όρια αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας», σημειώνουν καταληκτικά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.