Στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία μεταφέρθηκε για τις 2 το μεσημέρι λόγω της συνάντησης Βενιζέλου – Σαμαρά στις 10 το πρωί – ο Ευ. Βενιζέλος πρόκειται να θέσει επί τάπητος το σχέδιό του για ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ως έμπρακτη απόδειξη ότι η Ιπποκράτους έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν άμεσα και – όπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα το πρωί – χωρίς κανένα ταμπού. Άμεσα σημαίνει, διευκρινίζουν οι συνεργάτες του αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εφόσον αυτό επιτευχθεί ή πριν τις επαναληπτικές εκλογές.

Χωρίς ταμπού σημαίνει ότι προς διάλογο και αλλαγές θα τεθούν τα πάντα. Το όνομα, τα σύμβολα, ακόμα και η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει επανατοποθέτηση του κόμματος με βάση το νέο πολιτικό χάρτη και τις αρχές της ευρωπαϊκής και σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Αύριο ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει και την τυπική διάλυση των οργάνων του κόμματος (Πολιτικό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο, νομαρχιακές οργανώσεις) και να θέσει το κόμμα σε διαρκή διάλογο και διαβούλευση, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο κομμάτι του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο στο συνέδριο που έχει ήδη προγραμματιστεί και αναμένεται να λάβει χαρακτήρα επανίδρυσης και επιβεβαίωσης του ιδίου του κ. Βενιζέλου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες λένε ότι με αυτόν τον σχεδιασμό και με ερωτηματικό ακόμα τη διενέργεια των επαναληπτικών εκλογών, έχουν συμφωνήσει και τα κορυφαία στελέχη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι στις συζητήσεις που έχουν γίνει αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει ως πρώτο ζήτημα την αντιμετώπιση του κινδύνου να ολοκληρωθεί – όπως λένε – το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ» κάτι που ανέφερε και η γ.γ. του ΚΚΕ στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου, ζητώντας εκλογές.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, η ακόμα περισσότερη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ να αφαιρέσει ή να συρρικνώσει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως κεντρική δύναμη που εκφράζει τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος το πρωί δήλωσε ότι ακόμα και όσοι απέρριψαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θεωρούν την παρουσία του αναγκαία στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική ζωή της χώρας.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος θα απευθύνει γενικό προσκλητήριο στελεχών για την από την αρχή δημιουργία του ΠΑΣΟΚ (ή νέου κόμματος με άλλη ονομασία) με στόχο να επανακαταλάβει την κεντρική του θέση στο πολιτικό σύστημα.