«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να αποδείξει στον λαό ότι οι θέσεις του μπορούν να έχουν ρεαλιστική εφαρμογή» επισημαίνει, σε αποκλειστική συνέντευξη προς το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εξηγώντας τη θέση που διατύπωσε χθες υπέρ της συμμετοχής του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει, ωστόσο, ότι η Αριστερά δεν ενισχύθηκε συνολικά και δεν αποτελεί κοινωνική πλειοψηφία, ενώ προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙZA είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών αλλά «αποτελεί μία συσσωμάτωση ψήφου οργής, ψηφοφόρων χωρίς ομοιογενή ιδεολογική ταυτότητα». Για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αναφέρει ότι οφείλεται μεταξύ άλλων σε όσους ενθάρρυναν τις εκδηλώσεις δημόσιου τραμπουκισμού ως έκφραση «λαϊκής αντίστασης».
«Δεν τρέφω κομματικές φιλοδοξίες. Διακατέχομαι, όμως, από εθνική αγωνία». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει, επίσης, ότι οι στόχοι του μνημονίου μπορούν να επιτευχθούν χωρίς άλλες περικοπές και χαράτσια, αλλά με ένα τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής απελευθέρωσης» απαντά σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή του στο νέο πολιτικό σκηνικό, που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο, προκειμένου να υπάρξει λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ποιό ήταν για εσάς το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών;
Το αίσθημα της οργής και η απόφαση της απόρριψης. Η λαϊκή ετυμηγορία τιμώρησε παραδειγματικά τους δύο πρωταγωνιστές του μεταπολιτευτικού σκηνικού, τους οποίους θεώρησε ως τους κύριους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Θέλησε να ξεφύγει από την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τα αδιέξοδα, στα οποία μας οδήγησε η πελατειακή ασωτία, η ηθική έκπτωση και η εξόφθαλμη αναποτελεσματικότητα των κυρίαρχων δυνάμεων. Οι πολίτες θέλησαν να αποτινάξουν το παλιό— χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ποιο είναι το καινούργιο που προσδοκούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Αποτελεί, όμως, μία συσσωμάτωση ψήφου οργής, ψηφοφόρων χωρίς ομοιογενή ιδεολογική ταυτότητα. Η Αριστερά δεν ενισχύθηκε συνολικά. Το ΚΚΕ καθηλώθηκε εκλογικά και η ΔΗΜΑΡ δεν επωφελήθηκε της συντριβής του ΠΑΣΟΚ. Αθροιστικά η Αριστερά δεν αποτελεί κοινωνική πλειοψηφία. Δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωσή σας έθετε το δίλημμα: κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Τσίπρα ή πάλι εκλογές. Δεν είναι ανακόλουθο;
Θεωρώ πράγματι ότι ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ με 16%, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας, ικανής να διεκδικήσει άλλους όρους για την Ελλάδα από μία Ευρώπη που αλλάζει, στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος για την έξοδο από την κρίση. Είναι μία πρόκληση που αφορά άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ – έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να αποδείξει στον λαό ότι οι θέσεις του μπορούν να έχουν ρεαλιστική εφαρμογή. Σύντομα, άλλωστε, θα έχει και την πρωτοβουλία κινήσεων, παίρνοντας στα χέρια του τη διερευνητική εντολή.
Δεν θεωρείτε ότι στις εκλογές καταγράφηκε ισχυρό αντιμνημονιακό ρεύμα;
Υπήρξε ένα ισχυρό ρεύμα καταδίκης αυτών που εφάρμοσαν στρεβλά και αναποτελεσματικά το μνημόνιο, προσφεύγοντας διαρκώς σε μέτρα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αδιέξοδα, και αποφεύγοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να μη θίξουν το κράτος τους. Απέτυχαν επιπλέον να ενσωματώσουν και να υπερκεράσουν το μνημόνιο σ’ ένα εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πιστεύω ότι ο λαός έχει ξεπεράσει το τεχνικό δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο».
Θεωρείτε δηλαδή ρεαλιστικό το στόχο παραμονής στο ευρώ χωρίς εκπλήρωση των στόχων του μνημονίου;
Η ευρωπαϊκή μας πορεία και η ευημερία μας, προϋποθέτουν νοικοκυρεμένα οικονομικά, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, ανταγωνιστική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Αυτοί οι στόχοι είναι πρωτίστως εθνικοί και όχι μνημονιακοί. Και μπορούν να επιτευχθούν χωρίς άλλες περικοπές και χαράτσια, αλλά με ένα τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής απελευθέρωσης. Η νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται θα έτεινε ευήκοον ους σε κάθε συγκροτημένη προσπάθεια της χώρας μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πως σχολιάζετε την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;
Όσοι επιδίδονταν σε καθημερινές καταγγελίες για κατάλυση της Δημοκρατίας, όσοι βάφτιζαν τους πολιτικούς αντιπάλους δοσίλογους και γερμανοτσολιάδες, όσοι ενθάρρυναν τις εκδηλώσεις δημόσιου τραμπουκισμού ως έκφραση «λαϊκής αντίστασης», όσοι ανέχθηκαν την ηθική διάβρωση του δημοκρατικού κατεστημένου, όσοι εκπροσώπησαν ένα κράτος που δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, άνοιξαν το δρόμο για την εκλογική νομιμοποίηση παρόμοιων φαινομένων.
Στις δηλώσεις σας κάνετε λόγο για αποσύνθεση των πολιτικών δυνάμεων της μεταπολίτευσης και την ανάγκη αναδημιουργίας του πολιτικού συστήματος. Είστε διατεθειμένος να συμμετάσχετε σ’ αυτό το νέο πολιτικό σύστημα;
Δεν τρέφω κομματικές φιλοδοξίες. Διακατέχομαι, όμως, από εθνική αγωνία. Ο επιχειρηματίας σήμερα είναι ο κατ’ εξοχήν ενεργός πολίτης. Διεκδικεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα του να σχεδιάζει, να αποφασίζει, να παίρνει ρίσκα και να παράγει κέρδος για όλους. Λαός και επιχειρηματική τάξη έχουν ανάγκη από μία αναβαθμισμένη δημοκρατία, ένα σύγχρονο κράτος και μία ευημερούσα κοινωνία.