Μέχρι τέλος Ιουνίου θα κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα προσώπων από το σύνολο των 25 που ζήτησε να ανοιχθούν η επιτροπή στις αρχές Ιουνίου.

Με επιστολή του προς την εξεταστική ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημειώνει, ότι για τα υπόλοιπα πρόσωπα – τα περισσότερα επιχειρηματίες και χρηματιστές – η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι ύστερα θα επιληφθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.

O κ. Προβόπουλος γνωστοποίησε επίσης ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.

Στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου εξετάσθηκε σήμερα το πρώην στέλεχος της τράπεζας Societe Generale, Iωάννης Παναγιωτόπουλος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που έφερε σε επαφή με τον Μαυρίδη με τον τραπεζίτη της Dresdner Bank Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, γιατί ήθελε να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα.

Ο μάρτυρας είπε ότι είχε στενή προσωπική συνεργασία με το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Siemens, δεδομένου ότι του έκανε πάντα διαχείριση των λογαριασμών του -private banking- και δέχθηκε τέλη του 2004 και αρχές 2005 δύο καταθέσεις 15 και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα στη Societe Generale της Κηφισιάς κάνοντας χρήση της ευνοϊκής διάταξης για επαναπατρισμό κεφαλαίων που είχε ψηφιστεί από την τότε κυβέρνηση.

Ο μάρτυρας παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι αγνοούσε απολύτως τις παράνομες δραστηριότητες του πελάτη του, αλλά και της Siemens, όπως αγνοούσε και τις τυχόν άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ για το ποσό που εμβάστηκε στο λογαριασμό της γυναίκας του ύψους 167.000 ευρώ, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος, συνιστά προμήθεια για τη μεγάλη τραπεζική κατάθεση Μαυρίδη.

Διέψευσε επίσης κατάθεση του τραπεζίτη Όσβαλντ ότι όποτε γινόταν κίνηση του λογαριασμού Μαυρίδη, έμπαιναν χρήματα στο λογαριασμό της συζύγου του κ. Παναγιωτόπουλου.

Ο μάρτυρας απομακρύνθηκε πάντως από τη θέση του στην γαλλική τράπεζα ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η τράπεζα εναντίον του με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και κακουργηματικές υπεξαιρέσεις.
Αναμένουμε με αγωνία τα ονόματα των επιχειρηματιών, των οποίων θα ανοιχτούν οι λογαριασμοί.