Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκφράζει την πεποίθησή του για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία. Παράλληλα, επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας πως εύχεται να προκύψει απαίτηση από το ΔΝΤ για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου το 2019, «όμως νομίζω θα απογοητευτεί (σ.σ η ΝΔ) για άλλη μια φορά».
Για την καθαρή έξοδο ο κ. Τζανακόπουλος λέει πως η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια, την οριστική λήξη της επιτροπείας και την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές χρήματος συνεχίζεται με σταθερά βήματα. Πρόσθεσε πως θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας όπως υπήρξε σε κάθε χώρα που βγήκε από καθεστώς προγράμματος. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ εκτίμησε ότι το Ταμείο δεν είναι αναγκαίο για τα προγράμματα στήριξης της Ευρωζώνης ωστόσο προσθέτει πως «το θέμα που βρίσκεται σε προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και να ανακτηθεί με καλούς όρους η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση που το ΔΝΤ ζητήσει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, όπως τονίζει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απολύτως παράλογη και αχρείαστη με δεδομένη τη μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία της χώρας και την υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Βεβαίως ξέρω ότι η αντιπολίτευση εύχεται να προκύψει μια τέτοια απαίτηση από το ΔΝΤ όμως νομίζω ότι θα απογοητευτεί για άλλη μια φορά. Το ΔΝΤ εκτιμώ ότι έχει κατανοήσει τους λάθος υπολογισμούς και τις κακές προβλέψεις που έκανε και επομένως δεν θα μπει στη διαδικασία να εγείρει τέτοιο ζήτημα».
Για την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει πως το θέμα αυτό έχει ήδη κλείσει όχι μόνο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από την πλευρά των δανειστών μας. «Άλλο πράγμα η έκφραση γνώμης και άλλο η διαρκής επαναφορά μιας πρότασης που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απόπειρα πολιτικής παρέμβασης» τονίζει.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική για τη Νοβάρτις και την αποχώρηση των κομμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Ήταν δεδομένο ότι η ΝΔ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής των οποίων στελέχη φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Νοβάρτις θα το έβαζαν στα πόδια με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή εξάλλου ήταν η στάση τους από την αρχή. Να εκβιάσουν τη δικαιοσύνη, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες, να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής δίωξης. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που θα αγόραζαν το αφήγημά τους το οποίο όμως προσπαθούν να υπηρετήσουν με κάθε τρόπο. Είναι προφανές ότι δεν έχουν στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά τη συγκάλυψή της. Θα μου έκανε και εντύπωση λοιπόν αν έμεναν στην επιτροπή».
Σε ερώτημα της εφημερίδας για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη λέει ότι είναι «το σύμβολο του πολιτικού εκφυλισμού της Νέας Δημοκρατίας. Η αποπομπή του θα ήταν μια ανάσα για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τον καλύπτει παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας σημαίνει ότι ο κ. Γεωργιάδης τον κρατάει».
Ενώ για την πρόταση Βενιζέλου να συγκροτηθεί ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει: «δεν πρόκειται για μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά για μαύρο μέτωπο εναντίον της δημοκρατίας και υπεράσπισης του παλιού πολιτικού συστήματος. Μέτωπο που είναι ήδη ενεργό κοινοβουλευτικα και πολιτικά αλλά ηττημένο κοινωνικά και καταρρακωμένο ηθικά».
Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στο καθεστώς της επιτροπείας και να δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την εκκαθάριση των πρακτικών διαφθοράς. «Αυτός ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της από την αρχή και αυτό το στόχο συνεχίζει να υπηρετεί».
Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και τους πολιτικούς συσχετισμούς ο υπουργός Επικρατείας τονίζει πως «η βασική προτεραιότητα τώρα είναι να υπάρξει συμφωνία στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στη γείτονα. Εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα είναι κατά την εκτίμησή μου δύσκολη με δεδομένες τις δημόσιες θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Ενώ για τις απειλές των παμμακεδονικών οργανώσεων απαντά, «οι ακροδεξιές ιδεολογίες και πρακτικές δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο για την ελληνική κοινωνία. Ο τρόπος για να καταπολεμηθούν περνά μέσα από τον καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό αγώνα η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί και από την επίτευξη του στόχου για έξοδο από τα μνημόνια και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαικών τάξεων», σημειώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει ότι οι συγκεκριμένες απειλές ανήκουν στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης.
Για την τουρκική προκλητικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως η στάση της γείτονος έχει γίνει εξόχως προκλητική. «Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι μας προβληματίζει και για αυτό απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφερθεί με σύνεση. Ο στόχος μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μας με τους γείτονες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Για την προσέγγιση με το Κίνημα αλλαγής, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «το Κίνημα Αλλαγής επιμένει πλειοψηφικά στην στρατηγική της ταύτισης με τη ΝΔ όμως υπάρχουν στο χώρο και δυνάμεις που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Με αυτές τις δυνάμεις υπάρχει δυνατότητα και διαλόγου και συγκλίσεων».