Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για την πορεία την ελλληνικής οικονομίας  κ. Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι «οι αντικειμενικές συνθήκες είναι σήμερα ευνοϊκότερες, αλλά η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση. Πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή και με συνέπεια μία στρατηγική με επιδίωξη την έξοδο από τη κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο διοικητής της ΤτΕ περιγράφει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη, από τα τέλη του 2013 και τονίζει με έμφαση ότι «οφείλουμε όλοι ως κοινωνία ως πολιτικό σύστημα και ως υπεύθυνοι πολίτες να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της επιλογής. Σήμερα εμείς κρατάμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας».

Σε ότι αφορά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας η έκθεση προβλέπει για φέτος ακόμα υψηλότερη ύφεση από την προβλεπόμενη κοντά στο 5%, «υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

-Ανεργία στο 19% από 17,7% πέρυσι

-Πτώση του πληθωρισμού στο 1,2% και ακόμα και κάτω από το 0,5% το 2013

-Υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7,5% από 9,8% πέρυσι
 
-Ανάκτηση των 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009 μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών.