Tο σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο, με τη γιγαντιαία σημαία του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, μέρος της κατεχόμενης Λευκωσίας, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που ισοπεδώθηκε από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς του 1974, ατένισε με μάτια δακρυσμένα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Ο Τύμβος δημιουργήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Στον χώρο αυτό υπάρχει και στρατιωτικό κοιμητήριο, στο οποίο έχουν ταφεί αξιωματικοί και στρατιώτες από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Λουκά Παπαδήμο υποδέχθηκαν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Για τον Τύμβο και τις μάχες που έγιναν στην περιοχή το 1974, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον διοικητή της Δ’ Ταξιαρχίας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ηρωικές μάχες της ΕΛΔΥΚ και στη μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην επιχείρηση «Νίκη», τη νύχτα τις 21ης Ιουλίου 1974, όταν 13 μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν Έλληνες στρατιώτες από τη Σούδα της Κρήτης στην Κύπρο. Δυστυχώς, οι κυπριακές δυνάμεις, οι οποίες δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, εξέλαβαν τα αεροσκάφη ως εχθρικά και τα χτύπησαν. Ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο σημείο του Τύμβου και 31 καταδρομείς σκοτώθηκαν. Διασώθηκε μόνο ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος όμως έμεινε ανάπηρος.
Από τον Τύμβο ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Κεντρικές Φυλακές, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά. Ο Λ. Παπαδήμος κατέθεσε στεφάνι στα μνήματα των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 κατά των Άγγλων.
Στα μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι εννέα εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Επίσης, ο Λ. Παπαδήμος επισκέφθηκε την αγχόνη και κελιά των αγωνιστών.
«Διακατέχομαι από συναισθήματα μεγάλου σεβασμού και βαθιάς συγκίνησης. Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι πράγματι ένα μνημείο πατριωτισμού και ένα σύμβολο μεγάλων ηθικών αξιών. Ήρθαμε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, στους Έλληνες και στους Ελληνοκυπρίους, και γενικότερα στους ήρωες του κυπριακού αγώνα. Οφείλουμε όλοι να δικαιώσουμε τις θυσίες τους με το να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις επισκέψεις του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και πρόσθεσε ότι αυτό που αντίκρισε ήταν «εντυπωσιακό και συγκλονιστικό».