«Σε μία διαπραγμάτευση δίνεις κάτι που για σένα δεν είναι τόσο σημαντικό και παίρνεις κάτι που για τον άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό. Έτσι πάει η διαπραγμάτευση αλλιώς δεν θα γινόταν. Δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά θέματα αλλά η αισιοδοξία του κ. Ζάεφ είναι θετική. Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ τόσο αισιόδοξος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».
«Κάθε διαπραγμάτευση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Θα γίνουν και συμβιβασμοί αλλά όπως λέω εγώ πρέπει να γίνονται καλοί συμβιβασμοί και όχι σάπιοι όπως τους λέω εγώ που θα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Οι Σκοπιανοί πιέζονται για λύση γιατί θέλουν να μπουν σε βορειοατλαντικές δομές προκειμένου να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. Εμείς δεν πιεζόμαστε αλλά το κάνουμε από θέση ευθύνης επειδή είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στη Βαλκανική και πρέπει να συμβάλουμε σε μια λύση».
Σε ότι αφορά το περιβόητο πλέον σύμφωνο ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε: «Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε δώσει ένα σύμφωνο στην πλευρά των Σκοπίων το οποίο θα περιλαμβάνει και το ονοματολογικό αλλά και το κομμάτι των αλυτρωτικών προθέσεων. Η εξωτερική μας πολιτική βάζει πάντα μια θετική ατζέντα και έτσι στο σύμφωνο θα υπάρχει και το κομμάτι της συνεργασίας στην επόμενη ημέρα. Το σύμφωνο θα είναι ένα κείμενο 20 σελίδων. Το πρώτο κομμάτι είναι έτοιμο και θα περιλαμβάνει το ονοματολογικό, την χρήση του, την ταυτότητά του αλλά και τις εμπορικές χρήσεις και από τις δύο πλευρές τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν και κάποια τεχνικά ζητήματα όπως τα ακρωνύμια, οι συντμήσεις κλπ Πρέπει να τελειώσουμε με τα σημεία τριβής. Θα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει την ένταξή τους σε βορειοατλαντικές δομές και τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».
Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: Αν μου λέγατε τι όνομα θα ήθελα να δώσω σα νονός δεν θα ήθελα να είχε τον όρο Μακεδονία αλλά ας μην κάνουν κάποιοι σα να μην έχουν προηγηθεί 25 χρόνια. Αυτή η χώρα ήδη έχει μια σύνθετη ονομασία η οποία είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η δική μου επιθυμία είναι το όνομα της χώρας να είναι στα σλαβικά, αμετάφραστο που με το που θα το ακούει κάποιος θα καταλαβαίνει αμέσως για ποια χώρα πρόκειται και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της που ανήκει στη χώρα μας. Το Μακεδονία στο όνομα της χώρας θα πρέπει να πάρει ένα προσδιορισμό γεωγραφικό και εδαφικό».
Στο τέλος σημείωσε: «Με αυτό το κράτος θα συζήσουμε τους επόμενους αιώνες σαν παντρεμένοι και τα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Πρέπει να τους σεβαστούμε όπως ζητάμε να σεβαστούν οι άλλες χώρες την Κύπρο. Θα ήταν ότι χειρότερο για την ελληνική εξωτερική πολιτική η διάλυση αυτού του κράτους. Είναι δώρο θεού που υπάρχει αυτό το κράτος. Φανταστείτε πως αν διαλυθεί θα έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία με επιθετικές τάσεις».