Την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με συγχωνεύσεις και εκκαθαρίσεις των τραπεζών που κριθούν μη βιώσιμες προανήγγειλε σήμερα από τη Φραγκφούρτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κ. Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός τραπεζίτης τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αναδιάρθρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση μετά το PSI και διευκρίνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει ομαλά και δεν θα δημιουργηθούν αναταράξεις στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως μόνο οι βιώσιμες τράπεζες θα συνεχίσουν να μετέχουν στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και επεσήμανε πως όσες τράπεζες κριθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πρωτογενή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι σύντομα διαθέσιμα», είπε, προσθέτοντας πως συνολικά έχουν προβλεφθεί 50 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βιτορ Κοστάντσιο αποσαφήνισε πως η αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων τραπεζών θα γίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε με την λύση και την εκκαθάρισή τους.