Μία εντελώς διαφορετική άποψη για τη διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα εκφράζουν οι Financial Times, κατά την ανάλυση τους στη διακυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία αν και βραχύβια, κατάφερε να σταθεροποιήσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση σε χώρα που κρεμόταν από μία κλωστή.
Μετά από μία ιστορική απομείωση κρατικού χρέους, το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αλλάξει σελίδα η οικονομία της. Να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η οποία θα ανατρέψει το εις βάρος της χώρας κλίμα.
Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αλλάξει το δυσλειτουργικό οικονομικό σύστημα που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα χρειάζεται να μεταμορφώσει την οικονομία της όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να δείξει αισιοδοξία στις προοπτικές της.
Εάν ξεκινήσουν τα πρώτα δείγμα θέλησης για αλλαγή, οι θεσμικοί πιστωτές ίσως αποδεχτούν σταδιακά να χαλαρώσουν τους όρους τους στο δανεισμό της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα να αποδεχτούν επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων.
Μέχρι τώρα όμως η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία μνημειώδης μεν, αλλά ανεπαρκή μείωση του ελλείμματος.
Η Ελλάδα σύντομα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπλέον, έχει να επιδείξει μείωση του κόστους εργασίας, καθώς καλύφθηκε κατά το ήμισυ η απόκλιση που είχε δημιουργηθεί σε σχέση με την ευρωζώνη από το 2000.
Όμως στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει να επιδείξει τίποτα. Δυστυχώς οι νόμοι ψηφίζονται χωρίς όμως να εφαρμόζονται.
Και αυτό γιατί το πολιτικό κατεστημένο είναι τόσο συνδεδεμένο με τα οργανωμένα συμφέροντα που ευνοούνται από το σύστημα της χώρας που δεν έχει καμία διάθεση να το αλλάξει. Αυτό φαίνεται σαν απροθυμία από τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το πρόγραμμα προσαρμογής.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων όχι μόνο θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αλλά θέλει να σταματήσει η ευνομοκρατία των προνομιούχων, και να σταματήσει ο αποκλεισμός των υπολοίπων. Οι επικείμενες εκλογές έχουν μετατραπεί σε μία ευκαιρία για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, και έκφρασης της πολιτικής βούλησης της μη προνομιούχας πλειοψηφίας.
Οι Financial Times βλέπουν τόσο τον Λουκά Παπαδήμο όσο και τις εκλογές ως την ευκαιρία να αλλάξει πραγματικά η Ελλάδα. Μόνο με θετικό συνδυασμό των δύο η κρίση για τη χώρα θα έχει ξεκινήσει να τελειώνει.