Το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή πρώτη ομιλία του Ευαγ. Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπαγορεύεται από τις προεκλογικές ανάγκες, αλλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός.
Οι ενέσεις ηθικού που επιχείρησε χθες ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι παράλληλες επιθέσεις κατά της ΝΔ και της Αριστεράς και η ανάδειξη των στόχων ενόψει των εκλογών, είναι στοιχεία βασικά που θα ακολουθηθούν καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά δύο μεγάλα προβλήματα (πέραν της αρνητικής δημοσκοπικής και πραγματικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ) κτυπούν ήδη την πόρτα του νέου αρχηγού.
Η επιστροφή ή μη των διαγραφέντων βουλευτών – και κυρίως των 22 βουλευτών που ψήφισαν «όχι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της δανειακής σύμβασης – αλλά και η εκλογική διάταξη του ΠΑΣΟΚ.
«Είμαι απολύτως αντίθετος με την επιστροφή όσων έφυγαν» είπε προχθές στο Μέγκα ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, απέναντι στο γενικό προσκλητήριο Βενιζέλου και τη δέσμευση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κάθε περίπτωση επιστροφής θα εξεταστεί ξεχωριστά, όπως είχε πει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα γραφεία της Ιπποκράτους, πριν την περασμένη Κυριακή.
«Το κόμμα πρέπει να αλλάξει αύριο και όχι σε 40 ημέρες και η παράταξη να έχει δομή πυραμίδας. Εμείς είχαμε ως τώρα το αντίθετο σχήμα με πολυάριθμα όργανα στην κορυφή. Και τελικά μέσω από την ακαταστασία επριμοδοτείτο ο αρχηγός» είπε ακόμα ο κ. Λοβέρδος στέλνοντας δύο σαφή μηνύματα στον νέο αρχηγό.
Πρώτον, ότι ο ίδιος δε συμφωνεί με την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών και δεύτερον ότι δε συμφωνεί με την αναβλητικότητα στη συγκρότηση της εκλογικής διάταξης του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμα και με το σενάριο της συγκρότησης μίας πολυμελούς εκλογικής επιτροπής, ότι δηλαδή επέλεγε και ο κ. Παπανδρέου.
Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα με τις θέσεις Λοβέρδου συμφωνούν ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι αν επιστρέψουν οι διαγραφέντες (κυρίως εκείνοι που δεν ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, δηλαδή η ομάδα των 22) θα έχουν σηκώσει άδικα οι ίδιοι το σταυρό της υπεράσπισης και των δύο μνημονίων και κάποιοι από αυτούς είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, εάν ληφθεί απόφαση σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα, επίσης θα υπάρξουν αντιδράσεις εάν ο κ. Βενιζέλος δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογή νέου γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου αι επιλέξει τη συγκρότηση μίας 50μελούς (όπως συζητείται) εκλογικής επιτροπής όπου θα χωρέσουν όλοι και μέσα από αυτήν να λειτουργεί μία πιο ολιγομελής ομάδα ως «πρωινός καφές» που θα έχει την ευθύνη της καθημερινής διεύθυνσης και διαχείρισης της προεκλογικής περιόδου.
Μέχρι στιγμής – και αυτό εμφανίζεται ως πρόβλημα ακόμα και από στελέχη που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο – ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει στίγμα προθέσεων. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί το ζήτημα της παραίτησης ή παραμονής Καρχιμάκη (όπου και εδώ πολλοί περίμεναν το θέμα να έχει ξεκαθαρίσει χθες αλλά αυτό δεν έγινε) του χρεώνεται ως αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα σε θέματα σημαντικά.
Και αυτό ενισχύεται ως κλίμα όταν είναι γνωστό ότι κορυφαία και έμπειρα στελέχη που επίσης στηρίζουν την υποψηφιότητά του έχουν ταχθεί υπέρ του να μη γίνει καμία δραστική αλλαγή προεκλογικά, να συγκροτηθεί τώρα μία εκλογική επιτροπή ώστε να χωρέσουν όλοι και οι αλλαγές να γίνουν στο συνέδριο του Ιουνίου. Δηλαδή μετά το εκλογικό αποτέλεσμα…