«Το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης συνεχώς αυτοδιαψεύδεται», δήλωσε σε ιδιαιτέρως επικριτικούς τόνους ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα της Οικονομίας διαψεύδει συνεχώς τις επιθυμίες της Κυβέρνησης».
Σχετικά λοιπόν με την υστέρηση στα έσοδα παρέθεσε δήλωση του Παπακωνσταντίνου, όπου τόνιζε ότι «Τον Απρίλιο είχαμε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ πάνω από 10%, αν και είμαστε σε περίοδο ύφεσης. Απόδειξη ότι το “κίνημα των αποδείξεων” δουλεύει. Από 1ης Ιουλίου θα έχουμε την αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Αν προσθέσετε και την εντατικοποίηση στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα έχουμε υστέρηση στα έσοδα».
Αυτοδιάψευση: «…θα υπάρξουν πιθανές, μικρές, αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους» (Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, Συνέντευξη Τύπου, 5 Αυγούστου).
Δεύτερη περίπτωση: «Ο ΦΠΑ προφανώς επηρεάζεται από τον οικονομικό κύκλο, προφανώς επηρεάζεται από την τις δυσκολίες που υπάρχουν. Για τα έσοδα Ιουνίου. Δεν ήμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα έσοδα του ΦΠΑ τον Ιούνιο, όμως εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ υπάρχει και μια παρακράτηση ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιτίας της δυσκολίας του οικονομικού κύκλου, περιμένουν να αποδώσουν αργότερα. Και αυτό αποτυπώνεται στα έσοδα. Πιστεύουμε ότι ο Ιούλιος θα είναι καλύτερος και βεβαίως από εδώ και πέρα θα έχουμε και την αποτύπωση από την αύξηση των συντελεστών κατά δύο μονάδες». (Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, Συνέντευξη Τύπου, 5 Ιουλίου).
Αυτοδιάψευση: Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εφέτος, διαπιστώνεται μείωση των εσόδων, κατά 9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (Στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).
Τρίτη περίπτωση: «Η πορεία καθαρών εσόδων τακτικού Προϋπολογισμού, τον Ιούνιο 2010, θα έπρεπε σύμφωνα με το πρόγραμμα να είναι στα 24,1 δισ. ευρώ και είμαστε αυτή τη στιγμή στα 23,8 δισ. ευρώ. Στην πράξη υπάρχει μια απόκλιση 350 εκατ. ευρώ από το στόχο, δηλαδή, τα έσοδά μας είναι 350 εκατ. λιγότερα από το στόχο. Δεν είναι αυτά τα οποία διαβάζω στις εφημερίδες, 1,5 δισ. ευρώ ή 4 δισ. ευρώ ή 7 δισ. ευρώ με διάφορες υπερβολές που γίνονται, χωρίς να αντιλαμβάνονται το πώς λειτουργεί ο Προϋπολογισμός κατά τη διάρκεια του έτους….πρόκειται περί μύθου». (Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, Βουλή των Ελλήνων, 14 Ιουλίου).
Αυτοδιάψευση: Η Κυβέρνηση αποδέχεται πλέον ότι η υστέρηση κατά το 1ο επτάμηνο του τρέχοντος έτους αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ (Στοιχεία Υπουργείου Οικονομικών).
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου για αύξηση των εσόδων το 2010 κατά 13,7% η υστέρηση ήδη για τους πρώτους 7 μήνες αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, εκτός όλων των άλλων αρνητικών εξελίξεων, κατά το 1ο επτάμηνο του 2010, η υστέρηση των εσόδων του Δημοσίου έναντι των στόχων είναι σημαντική και διευρυνόμενη.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αισιοδοξεί πλέον για το 2ο εξάμηνο του 2010 έχοντας μεθοδεύσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, τρίμηνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τα δημόσια έσοδα να είναι αισθητά χαμηλά. Κατά το τρίμηνο αυτό σημειώθηκαν τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του 2009.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2009 αποδεικνύεται πως το τρίμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2009) της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 ενώ κατά το εννεάμηνο ( Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2009) της Κυβέρνησης της Ν.Δ. τα έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση μόλις κατά 3,2% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2008.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση μπορεί να αισιοδοξεί ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα τα καταφέρει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι αφού φρόντισε να “κατασκευάσει” χαμηλή βάση σύγκρισης και να διαμορφώσει τις συνθήκες προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.
Όμως, με «τερτίπια» δεν αντιμετωπίζεται η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Απαιτείται αλλαγή πορείας. Λύση στο πρόβλημα δεν δίνει ούτε ο παλαιός «τρίτος δρόμος προς το σοσιαλισμό» που μας οδήγησε στα αδιέξοδα ούτε φυσικά και ο νέος «τέταρτος δρόμος προς το σοσιαλισμό του μνημονίου» του κ. Παπανδρέου. Λύση δίνει η στρατηγική και το μίγμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας».