Την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων και μάλιστα Ευρωπαίων πολιτών, εντός της Ε.Ε. επισήμαναν δεκάδες ευρωβουλευτές που συνυπέγραψαν προφορική ερώτηση προς την Κομισιόν, η οποία συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
«Το trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση ντροπιάζουν την Ευρώπη. Δεν τροφοδοτούν μόνο τη βιομηχανία του σεξ, αλλά και τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τον τουρισμό, την παροχή φροντίδας. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι περήφανη για την ανάπτυξη που συνδέεται με το σύγχρονο δουλεμπόριο», τόνισε στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και κάλεσε την Κομισιόν να ενθαρρύνει νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες για την εργασία μεταναστών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
«Η Επιτροπή ελέγχει αν εφαρμόζονται οι οδηγίες για την εμπορία ανθρώπων και για τους εποχικούς εργάτες; Ή ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;», τόνισε η κ. Κούνεβα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και πρόσθεσε: «Επειδή το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χρειαζόμαστε έξυπνους ελέγχους εργασίας, όπως τόνισα στην έκθεσή μου για το οικιακό προσωπικό, νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες για την εργασία των μεταναστών και το πιο σημαντικό, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για να μπούμε πραγματικά στο 21ο αιώνα. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φόβος!»
Η προφορική ερώτηση των ευρωβουλευτών επισημαίνει ότι το 76% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες. Στην πλειοψηφία τους είναι πολίτες της Ε.Ε. και από αυτούς 67% προέρχεται από πέντε χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κάτω Χώρες, Ουγγαρία και Πολωνία).
Το 67% των θυμάτων του trafficking προορίζεται για σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. η εμπορία ανθρώπων με στόχο την εργασιακή εκμετάλλευση, ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα.
Τρεις κοινοτικές οδηγίες- για την καταπολέμηση του trafficking, τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και για τους εποχικούς εργάτες- αποτελούν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης του φαινομένου, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η εφαρμογή τους είναι ανεπαρκής. Εξ ου και το ερώτημα της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν: «Ελέγχει η Επιτροπή αν εφαρμόζονται οι Οδηγίες; ‘Η ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;».