Εκλογές με… συνοπτικές προεκλογικές διαδικασίες στις 29 Απριλίου. Αυτή είναι η τελική απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η αναμέτρηση θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών, όλα δείχνουν ότι θα έχει ειδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Xωρίς μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις καθώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα δεν αισθάνονται καθόλου σίγουρα στις πλατείες, με κλειστές και όσο το δυνατόν ελεγχόμενες συγκεντρώσεις και κυρίως με εντελώς διαφορετικό πολιτικό προεκλογικό λόγο καθώς κανένα κόμμα δεν τολμά να… τάξει οτιδήποτε και πολύ περισσότερο να υποστηρίξει ότι «λεφτά υπάρχουν» ή μπορεί να βρεθούν…
Αυτή η αναμέτρηση όμως θα έχει και ένα άλλο επίσης πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτηριστικό. Θα κρίνει συνολικά το status του ελληνικού πολιτικού συστήματος δίνοντας εντολή σε ένα κόμμα να κυβερνήσει ή δίνοντας εντολή για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Η ΝΔ που σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ποσοστά είναι το πρώτο κόμμα έχει ήδη κάνει κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής της εκστρατείας την ανάγκη αυτοδυναμίας «για να κυβερνηθεί η χώρα» επισείοντας τον κίνδυνο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα της αυτοδυναμίας είναι το κεντρικό στοιχείων των παρεμβάσεων του Α. Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες.
Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά ιδιαίτερα χαμηλά δεν κλείνει εξ ανάγκης το δρόμο των συμμαχικών κυβερνήσεων αλλά επί της ουσίας ο Ευαγ. Βενιζέλος σίγουρα θα επιθυμούσε να μη βρεθεί μπροστά στο δίλημμα συνεργασίας με την ΝΔ και να έχει ως αντιπολίτευση έναν ικανό χρόνο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως και τα δύο μεγάλα κόμματα με δεδομένες τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα κόμματα της αριστεράς (ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και την ΝΔ) αναζήτησαν και βρήκαν… τους βαρβάρους αυτής της αναμέτρησης στην αριστερά με κοινή επί της ουσίας ρητορική.
Και ο Α. Σαμαράς και ο Ευάγ. Βενιζέλος προσπάθησαν να πείσουν ότι για τα όσα συμβαίνουν σήμερα δεν φταίνε μόνο τα κόμματα εξουσίας αλλά και η αριστερά την οποία κατηγορούν τώρα ότι ανέχθηκε καταστάσεις.