«Εάν χρειαστεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα γίνει» διαβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί φόρμουλα για να μη θιγούν τα μικρά στεγαστικά δάνεια και να συνεχιστεί η προστασία των καλοπληρωτών.
«Έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους, εάν χρειαστεί να γίνει και η νομοθετική ρύθμιση – νομίζω στα τέλη 2018 εκπνέει η κάλυψη του νόμου Κατσέλη, του νόμου Σταθάκη, όπως μετεξελίχθηκε – νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει και θα γίνει. Είναι μπροστά μας. Μέχρι στιγμής υπάρχει αυτό το πλαίσιο προστασίας που δίνει ο νόμος και υπάρχει και η λογική. Θέλουμε να απαλλαγούμε από τα κόκκινα δάνεια και θα πουλήσουν δάνεια από το χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες. Δε νομίζω, πάντως, ότι αυτό που βαραίνει τα χαρτοφυλάκιά τους είναι τα μικρά στεγαστικά δάνεια των 200-300 χιλιάδων ευρώ. Νομίζω εκεί θα βρεθεί φόρμουλα, ώστε να μη θιγούν» σημείωσε ο κ.Ξυδάκης.
Σε ό,τι αφορά την άρνηση κάποιων δικαστών να υποβάλλουν τη δήλωση πόθεν έσχες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, υποστήριξε ότι υπάρχει δυσχέρεια από πλευράς τους να δεχθούν το νομοθετικό πλαίσιο, λόγω εγωισμού, ωστόσο ο διοικητικός έλεγχος είναι δουλειά των άλλων εξουσιών και κανείς πολίτης δεν είναι υπεράνω της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
«Δεν πρόκειται περί αντιπαράθεσης του υπουργού δικαιοσύνης με τους δικαστές. Είναι λανθασμένη αυτή η εντύπωση» είπε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Στην πορεία βέβαια έχει εξελιχθεί σε μία αντιπαράθεση, ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό της τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι, ούτε βάσει του Συντάγματος είναι έτσι. Είναι ανεξάρτητη πλήρως στις δικαστικές της λειτουργίες, διασφαλίζει τον συνταγματικό μισθό σε αρμονία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Ο διοικητικός έλεγχος είναι δουλειά και των άλλων εξουσιών, και της εκτελεστικής και της νομοθετικής».
Ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι με τη στάση αυτή οι δικαστές στέλνουν ένα δυσάρεστο μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι είναι υπεράνω μιας νομοθετικής ρύθμισης και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για όλη την δημοκρατία και την ποιότητα των θεσμών. «Δεν υπάρχουν πολίτες που είναι υπεράνω του πλαισίου ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη πολλοί δικαστές για αυτό πολλοί συμμετείχαν στην καινούργια πλατφόρμα του πόθεν έσχες. Και νομίζω θα βρεθεί λύση στο τέλος, θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις και οι εγωισμοί θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα παίξουν όλοι το θεσμικό τους ρόλο».