Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2018, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής».
Όπως είπε, η καταστροφική πλημμύρα προξένησε σοβαρότατες ζημιές στις καλλιέργειες κηπευτικών και μικρές ζημιές στο μελισσοκομικό κεφάλαιο, σε πάγιο εξοπλισμό και αποθηκευμένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις, συντάσσονται τα πορίσματα και οι πληρωμές θα γίνουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπίστωσε ότι ο πρωτογενής τομέας στην Αττική έχει υποχωρήσει σημαντικά ως αποτέλεσμα των οικιστικών και ανθρωπογενών πιέσεων.
«Παρόλα αυτά» – σχολίασε – «ο τομέας υπάρχει και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να διατηρηθεί, συμβάλλοντας στην οικονομική, χωροταξική και περιβαλλοντική ισορροπία. Υπάρχουν παραδείγματα στην περιοχή σας που μπορούν ταυτόχρονα να παράγουν προστιθέμενη αξία (φιστίκια-ανθοκομία-αλιεύματα)». «Όλα αυτά, μέσω προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μπορούν και ενισχύονται, ώστε να διατηρηθούν εισοδήματα κύρια και συμπληρωματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, έχουν υποβληθεί 14 επενδυτικά σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 1,21 εκατ. ευρώ και όλα έχουν αξιολογηθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.
Αναφορικά με τα ζητήματα αλιείας από τη μόλυνση με καύσιμα του πλοίου Αγία Ζώνη μέχρι τις καταστροφές των σκαφών στη Νέα Πέραμο, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του για την πορεία απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου. Όπως είπε, «από τις μελέτες, φαίνεται ότι στη στήλη του νερού και στις παραλίες η απορρύπανση έχει ολοκληρωθεί πλήρως, καθώς οι μετρήσεις έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά για την εν λόγω περιοχή επίπεδα».
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, αναμένονται τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγματα ψαριών και οστράκων και, παράλληλα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «για να αξιολογήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να προγραμματίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν, έως ότου να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, μεταφέροντας, παράλληλα, τα αισιόδοξα μηνύματα από την τελευταία αποστολή του στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε συναντήσεις με επενδυτές. Ο κ. Τσιρώνης είπε ότι Κινέζοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνεταιριστούν με τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να πάψει η δαιμονοποίηση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η χώρα διαθέτει μοναδικά προϊόντα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Με δεδομένο αυτό, όπως σημείωσε, πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν τα χαρακτηριστικά τους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στο κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκος Αντώνογλου, δήλωσε ότι γεωργία, χωρίς γη, δεν γίνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις άμεσες προτεραιότητες εντάσσεται η οριοθέτηση της γεωργικής γης.