«Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 ο Δημήτρης Βέττας, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή.
Ο ελληνικός λαός μάς ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική – και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας. Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.
«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Δημήτρης Βέττας.