Νύχτα ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται σήμερα από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:
- Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
- Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
- Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, έπειτα από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.
Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου του.
Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για τις απεργίες
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε αναφορικά με την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, ήρθε μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι θεσμοί.
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%.
Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».
Επιπλέον, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται ότι της αποζημίωσης εργαζόμενου προηγείται δικαστική απόφαση, που διαπιστώνει εάν υπήρχε δόλος εκ μέρους του εργοδότη, είτε σε ό,τι αφορά το ατύχημα ειδικά, είτε στη μη τήρηση μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. Σημειώνεται πως η διάταξη κρίνεται απ’ τον νομοθέτη ως αναγκαία, δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα διατύπωση των προϋποθέσεων αποζημίωσης λόγω ατυχήματος, οδηγούσε σε αρκετές περιπτώσεις σε απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία που προβλέπει πως η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών (50%+1) είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΚΚΕ να τονίζει: «Κάτω τα χέρια σας από την απεργία».
Την τροπολογία καταδίκασε νωρίτερα και η ΑΔΕΔΥ, κηρύσσοντας πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου χτυπά το απεργιακό δικαίωμα και καλεί σε πανεργατική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή – και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον άρον – τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ υπό τον τίτλο “Κάτω τα χέρια σας από την απεργία”.
«Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των “εταίρων” της στην ΕΕ, γι’ αυτό το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές-αντιλαϊκές αξιολογήσεις» προσθέτει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ’ αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους».
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».
Σε συλλαλητήριο καλεί το ΠΑΜΕ
Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων σε συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, αύριο στις 12 το μεσημέρι.
«Οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα. Αίσχος! Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!», αναφέρει το ΠΑΜΕ.
Όλοι την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 12μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος! Καλούμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και μέσο να δώσουν μαχητικό παρόν! Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς του εργατικού-λαικού κινήματος να πάρουν τώρα μέτρα οργάνωσης και ενημέρωσης στην αρχή των βαρδιών, στα διαλείμματα. Να φτάσει παντού το κάλεσμα. Κανείς να μη μείνει σπίτι! Οι αγώνες των εργαζόμενων δε θα μπουν στο γύψο! Κάτω τα χέρια από την απεργία!», τονίζεται στην ανακοίνωση.