Τις επιπτώσεις των δύο επιλογών που έχουν απόψε οι βουλευτές ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας για αρνητικές συνέπειες αν υπερισχύσει το όχι.
Ο κ. Βενιζέλος παρέθεσε τις κατά τη γνώμη του επιπτώσεις τις υπερψήφισης και τις καταψήφισης του νομοσχεδίου που καλούνται να ψηφίσουν απόψε οι 300.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το «ναι» σημαίνει:
-Διαγραφή χρέους 100 δισ. ευρώ ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο με πιθανότητα αυτό να μειωθεί το 2020 στο 120% του ΑΕΠ.
-Λήψη νέου δανείου 130 δισ. ευρώ (που μαζί με τα 110 δισ. του πρώτου μνημονίου φτάνουν τα 240 δισ. ευρώ) ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας έως το 2015, το PSI και το τραπεζικό σύστημα.
-Μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 1,5 μονάδα και των τόκων εξυπηρέτησης κατά 3,5 δισ. ευρώ.
-Μετακινείται η λήξη των ομολόγων κατά 40 χρόνια.
– Η ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων
-Εξασφάλιση της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων
-Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας των τραπεζών
-Καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
-Εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
-Λειτουργία μηχανισμού επιτήρησης και συμπίεσης των τιμών στην αγορά.
-Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για φέτος.
-Πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014.
-Μείωση του κατώτατου μισθού και περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και ταυτόχρονη κατοχύρωση 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
-Μείωση των επικουρικών την ποία χαρακτήρισε αναγκαία αλλά και των κύριων συντάξεων μόνο στα ταμεία με αδικαιολόγητα υψηλές επιχορηγήσεις και συντάξεις.
-Παραμονή στο ευρώ.
Το «όχι» σημαίνει
-Επαναδιαπραγμάτευση; «Έγινε η σκληρότερη διαπραγμάτευση που έχει γίνει ποτέ και κάποιοι που μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση έχουν πάψει να μιλούν ια αυτή.
-Μπλοφάρουν οι εταίροι; Αυτά τα λένε μόνο όσοι έχουν άγνοια κινδύνου και δεν γνωρίζουν την κατάσταση την Ευρώπη και το κλίμα στο ΔΝΤ από χώες μέλη όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία».
-Παραμονή στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα και μέτρα; Είναι αδύνατο.
-Συντεταγμένη χρεοκοπία με διαγραφή χρέους 200 δισ. ευρώ; «Αυτό προϋποθέτει ακόμα αυστηρότερο πρόγραμμα και μέτρα».
-Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας απομένει η ασύντακτη χρεοκοπία. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων, θα αυξήσει την ανεργία, θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου και δημιουργήσει την ανάγκη εξόδου από το ευρώ για να επιβιώσουμε και επιστροφή στη δραχμή με μεγάλες υποτιμήσεις του νομίσματος, κατάρρευση φορολογικών εσόδων, δραστική περικοπή των δαπανών για να επιτευχθεί ισοσκελισμένη πρωτογενής διαχείριση αφού θα χρηματοδοτούμε οι ίδιοι τις ανάγκες μας και με άμεση και δραματική απαξίωση ων τιμών των ακινήτων, «όπου είναι επενδυμένες οι ελπίδες του ελληνικού λαού».