«Η έκβαση του πολιτικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις με την κοινωνία όρθια και με βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική, προϋποθέτει την ανάπτυξη μακροχρόνιων σταθερών στην περιοχή που θα επιτρέπουν στη χώρα μας να εμφανίζεται και να είναι διαχρονικά πόλος σταθερότητας μέσα στις γενικότερες εξελίξεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας νωρίτερα απόψε σε πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Κουκακίου με θέμα «Το πολιτικό μας σχέδιο με προτεραιότητα την κοινωνία και τους πολίτες».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργητική παρουσία μέσα στην έντονη συζήτηση και τις αντιφατικές διεργασίες που διαμορφώνουν το τοπίο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που αποτελεί έτσι κι αλλιώς κατά κοινή παραδοχή «το μεγάλο κάδρο» μέσα στο οποίο ενεργοποιείται τόσο ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση και τη στενή επιτήρηση, όσο βέβαια και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης πρόσθεσε πως απαιτούνται και γίνονται έντονες προσπάθειες ώστε να υπάρξει ο μέγιστος συντονισμός σε επίπεδο Βαλκανικών χωρών, τόσο για την ταχύτερη παρουσία τους μέσα στην Ε.Ε., όσο και για την δημοκρατική προσήλωση και την κοινωνική εμβάθυνση στην προσπάθεια για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ε.Ε. με ριζοσπαστικές αλλαγές που να αποκλείουν ειδικές οικονομικές ζώνες και νεοαποικιακές περιφερειακές ομαδοποιήσεις.
Θα πρέπει επίσης, είπε, να αποτραπούν νεοεθνικιστικές τάσεις αναδίπλωσης και αποφυγής των αλληλέγγυων πολιτικών όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος καθώς επίσης και να προωθηθεί η κοινωνική σύγκλιση, ζήτημα το οποίο για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., πρόσφατα στο Γκέτεμποργκ.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από τη χώρα μας για τριγωνικές στενές σχέσεις με αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μέσω και του άξονα με την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ενεργή στήριξη».
Αυτή μπορεί να είναι η δικιά μας συμβολή για Ειρήνη, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, βεβαίως μέσα και από την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και του Παλαιστινιακού στη βάση της δημιουργίας δυο ισότιμων κρατών, ενώ συγχρόνως θα αναπτύσσεται ένας εξαιρετικά χρήσιμος ενεργειακός κόμβος σε αυτή την περιοχή με προορισμό και αναφορά σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και πρόσθεσε
Ενδυναμώνονται έτσι και τα επιχειρήματα μας για τη διαμόρφωση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές με το ισχυρό πρόσημο του ανθρωπισμού και της τήρησης των Διεθνών Κανόνων για τους πρόσφυγες.
«Επ’ αυτού του ζητήματος έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι πέραν της όποιας βοήθειας και αλληλεγγύης έχει υπάρξει προς τις λεγόμενες πύλες εισόδου των ροών, καταγράφεται μια ιστορική υποκρισία και μια απολύτως εσκεμμένη -από ορισμένες πλευρές- απόκρυψη των πρωτογενών ευθυνών που έχουν οι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. -και η ίδια ως οντότητα- για τις γενικευμένες αποσταθεροποιητικές τάσεις και τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Βούτσης.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως η σημασία και η σπουδαιότητα της χώρας πέραν και επ’ αφορμή της γεωστρατηγικής της θέσης, εξαρτάται απολύτως και θα εξαρτηθεί και στο προσεχές μέλλον, από τις πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο. Πλαίσιο που θα ανατροφοδοτείται βεβαίως με μια οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που θα εγγυάται τόσο την έξοδο από την κρίση, όσο και τη δυνατότητα για τη συνεχή μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη δυνατότητα να γίνει κοινωνική αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων τάξεων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους σταθμούς για το επόμενο «πυκνό», όπως το χαρακτήρισε, χρονικό διάστημα έως τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας πως οι στόχοι που έχουν τεθεί, είναι γνωστοί και απ’ ότι φαίνεται απ’ όλες τις πλευρές επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί.
«Είναι η έγκαιρη και ταχεία τρίτη αξιολόγηση, η συνέχιση των δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές, συζήτηση και απόφαση για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, υποστήριξη και με τη βούλα της Ε.Κ.Τ. του τραπεζικού συστήματος μέσω των ειδικών test λίγους μήνες πριν την τυπική έξοδο της χώρας, και βέβαια η τελική αξιολόγηση για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονιακών δεσμεύσεων και της ισχυρής επιτήρησης.
Ο προϋπολογισμός του 2018, που μόλις χθες κατατέθηκε στην τελική του μορφή, κινείται σαφώς μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του οδικού χάρτη και επίτευξης βασικών στόχων για επιταχυνόμενη ανάπτυξη στο ύψος του 2,5%, μείωση ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών και επίτευξη υπερπλεονασμάτων, όπως αυτό που επί 2ετία ήδη δίνει τη δυνατότητα να μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους», κατέληξε ο κ. Βούτσης.