«Δεν είναι επιτρεπτή, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η καθ΄οιονδήποτε τρόπο γνωστοποίηση στοιχείων των υλικού που συλλέγεται, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές παραβάσεις στη χρηματοδότηση ΜΚΟ, λόγω του ποινικού δικονομικού χαρακτήρα της έρευνας και της αρχής μυστικότητας που διέπει το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη σχετικά με τις συνθήκες που χρηματοδοτήθηκε το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Στην απάντησή του, ο κ. Παπουτσής, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», ενημερώνει τον βουλευτή ότι «η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διενεργεί κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκαταρκτική έρευνα, σχετικά με πιθανές παραβάσεις ΜΚΟ, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα».
Ο κ. Πλεύρης είχε απευθύνει ερώτηση για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» στους υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να ενημερωθεί πόσα χρήματα έχει λάβει η συγκεκριμένη ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ και έχει εμπλακεί και στην αποναρκοθέτηση του Έβρου.
Από την απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, προέκυψε ότι το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» χρηματοδοτήθηκε, την περίοδο 2000-2004, με ποσά συνολικού ύψους 8,9 εκατομμυρίων ευρώ για τη δραστηριότητα του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Ιράκ και το Λίβανο.
Τότε, ο κ. Δόλλης είχε απαντήσει στον κ. Πλεύρη ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχετίζεται με θέματα για την αποναρκοθέτηση του Έβρου και πως ο βουλευτής θα πρέπει να αναζητήσει απαντήσεις, απευθύνοντας την ερώτησή του σε άλλο υπουργείο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για τον έλεγχο που διενεργείται για τις χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.