Αργά το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που μετέφερε στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για την αριστεία και την καινοτομία ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, καθώς επείγουσες υποχρεώσεις, που αφορούν την εθνική διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση, εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να παραστεί.

Όπως επισημαίνεται στο μήνυμα και είχε πει νωρίτερα και ο κ. Καψής, «βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια. Η εφαρμογή του προγράμματος και το νέο χρηματοδοτικό πακέτο θα συντελέσουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση της απασχόλησης. Αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν την αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να επιστρέψει η χώρα μας σε μια πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Στο πρωθυπουργικό μήνυμα τονίζεται, επίσης, ότι «το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί πια να θεμελιώνεται στον υπερδανεισμό του κράτους, την υπερκατανάλωση και τη διόγκωση του εισαγωγών. Πρέπει, αντίθετα, να στηρίζεται σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις, στην υψηλή ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, στην οικοδόμηση ποιοτικού ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό έχει σημασία να μην σταματούμε στιγμή να εργαζόμαστε για την παιδεία, ώστε στο τέλος της κρίσης η νέα γενιά να είναι έτοιμη».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού στους νέους ανθρώπους που μοχθούν, δημιουργούν, καινοτομούν και αριστεύουν. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, οι αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες», σημειώνεται, «κάνουν την προσπάθειά τους ακόμα πιο αξιέπαινη, ιδίως όταν είναι συλλογική. Αυτούς θα ήθελα να τιμήσω σήμερα μαζί σας. Για αυτήν την Ελλάδα, της αριστείας, των ευκαιριών και της αξιότητας, πρέπει να μοχθούμε όλοι. Χρειαζόμαστε όλοι καλές πρακτικές, και παραδείγματα μιας Ελλάδας που προσπαθεί, συνεργάζεται, οργανώνεται, δημιουργεί και πετυχαίνει».