Συνάντηση ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς η Ελλάδα προσβλέπει στην ελληνορωσική συνεργασία αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε καίριους τομείς όπως αυτός της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.

Την ατζέντα της συνάντησης της έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς με δηλώσεις στα Ρωσικά ΜΜΕ όπου προέταξε την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μεταφοράς ενέργειας που τώρα -όπως χαρακτηριστικά είπε- έχουν βαλτώσει.

Άλλωστε στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί και τον Πρόεδρο της εταιρίας GazProm κ. Αλεξέι Μίλερ «οι ελληνορωσικές σχέσεις -τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς-δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι’ αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη «όλοι ξέρουμε ότι σήμερα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει.

Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

«Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες».

Ο Α. Σαμαράς σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο αφού όπως τόνισε «πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις», αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι «συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία».