Ένα διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τράμπ κατά την διάρκεια της συνάντησης τους την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κρύβει υψηλούς συμβολισμούς και προσδοκίες και για αυτό το ταξίδι προετοιμάστηκε εδώ και πολύ καιρό.
Στο πλαίσιο συνεργασίας, εκτός των επενδύσεων και των ενεργειακών projects, θα συμπεριλαμβάνεται πρωτίστως η ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με την περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας – ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του Αμερικανικού Πενταγώνου τα τελευταία χρόνια.
Σε ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα στο Facebook, παρατίθεται η ατζέντα της συνάντησης Τραμπ -Τσίπρα. Όπως, κατά λέξη, αναφέρεται σχετικά, «ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και θα καταδείξουν την κοινή δέσμευσή μας στις σταθερές δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσουν ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες».
Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχή και επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.
Κυπριακό, ενέργεια και επενδύσεις
Η ευκαιρία για την Ελλάδα αναδεικνύεται κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός προσδοκά σε μία δήλωση στήριξης από την αμερικάνικη πλευρά υπό το πρίσμα της κρίσης των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων. Σπουδαίο κεφάλαιο στο «αμερικανικό όνειρο» του Τσίπρα αποτελούν και οι επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ομογενείς και υποψήφιους επενδυτές στο Σικάγο και την Ουάσινγκτον στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και πλέον αποτελεί μία χώρα φιλική προς τους επενδυτές.
Από την Δευτέρα ο Τσίπρας θα περάσει δις το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Εκτός του Αμερικανού Προέδρου θα συναντήσει την Τετάρτη και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με ομιλία στο Brookings Institution στο οποίο είχε βρεθεί το 2013.