Ως την πιο επαναστατική μεταρρύθμιση που γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.
Ο κ. Τσιρώνης, που επισκέπτεται την Κρήτη πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά ο παραγωγός μας θα αποκτήσει στην κυριότητά του τη γη -έχει τη δυνατότητα με παρά πολύ ευνοϊκούς όρους, ακόμα κι αν είχαν γίνει στο παρελθόν από τους προγόνους μας εκχερσώσεις και έγινε καλλιεργήσιμη γη, ελαιώνες. Αυτές όλες οι διαδικασίες επιτρέπονται, θα νομιμοποιηθούν, θα τακτοποιηθούν πλέον με τους δασικούς χάρτες και έτσι θα πάψουν οι παραγωγοί μας να είναι όμηροι του κάθε πελατειακού μικροσυμφέροντος».
Σύμφωνα με τον κ Τσιρώνη, «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης, ούτε ένα στρέμμα γης για βόσκηση».
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με αυτές τις διαδικασίες μπορούν να αποδοθούν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια στρέμματα επιπλέον στους αγρότες.
«Ιδιαίτερα όταν τελειώσουν και τα διαχειριστικά σχέδια που τώρα ξεκινάμε, μπορούμε να έχουμε τριπλασιάσει ίσως τη βοσκοϊκανότητα της χώρας και αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες ζωοτροφές πολύ μεγαλύτερη ιδιοπαραγωγή ζωοτροφής».
Ο κ. Τσιρώνης σε συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση νέων αγροτών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση από όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει υπερφορολόγηση των αγροτών, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε:
«Οι ίδιοι που πέρυσι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι θα γίνει ένας Αρμαγεδδών φόρων, φέτος οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι φόροι που εισπράχθηκαν ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα ήταν λιγότεροι από πέρυσι».
Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσουν φέτος σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία λιγότερα από ό,τι πλήρωσαν με το παλιό καθεστώς, ωστόσο παραδέχτηκε ότι μέσα στο 10% υπάρχουν, όπως είπε, παραγωγοί που είναι αδικημένοι.
Από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «μετά το 2018, όταν φύγουμε από αυτή την αυστηρή επιτροπεία, φυσικά θα ξανασυζητήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».
Ακόμα αναφέρθηκε και σε νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση και στον οποίο θα υπάρχει και διάταξη που θα προβλέπει σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση του γάλακτος κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική αλλαγή που, όπως είπε, ζητούσαν χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί.