Έμφαση στις επενδύσεις δίνει η κυβέρνηση όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. «Φέτος, το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.
Φέτος στο επίκεντρο βρίσκονται οι επενδύσεις, ενώ από το 2019 εν τέλει θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και μείωση φορολογίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά.
Υπενθύμισε πως πέραν αυτών η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τα λεγόμενα αντίμετρα για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ»
Ερωτηθείς για το τι σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωση στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, όχι αναδιάρθρωσης στο τελικό ποσό αλλά μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων είχαν κάποιες μειώσεις, για ένα 30% είχαμε σταθερή τιμή και για ένα 25% είχαμε μια κάποια επιδείνωση. Έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης απέναντι στους πολίτες, και αυτό θα επιφέρει μια καλύτερη κατανομή απέναντι στους πολίτες».
Κριτήριό μας θα είναι, όπως είπε, η κοινωνική δικαιοσύνη, «υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ». Σε ό,τι αφορά στην μεγάλη ιδιοκτησία, κατά τον πρωθυπουργό, ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος.
«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πανηγυρικό ύφος για την αύξηση των επενδύσεων και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την «υγιή επιχειρηματικότητα», που διαφέρει όμως από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο γεγονός ότι θα σέβεται τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. «Φέτος, το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε για να προσθέσει: «Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η γραφειοκρατία. Παθογένειες που δεν οφείλονται στα 2,5 χρόνια που κυβερνάμε εμείς».
«Εκεί που υπάρχει μια διαφορά, αν θέλετε, σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική, θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον…» δήλωσε για να καταλήξει ότι οι επιχειρήσεις που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν επελέγησαν τυχαία, αλλά είναι «επιχειρήσεις που επενδύουν στις εργασιακές σχέσεις».
Ο Πρωθυπουργός εστίασε και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του εταιρικού φόρου για την περίοδο μετά το 2020.
«Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά, η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε -πράγμα όχι απίθανο- τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις» τόνισε, επιπλέον.
Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε «το ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποφασίσει». Όπως είπε, «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός».
Όσον αφορά τις προεργασίες για τη γ’ αξιολόγηση, δήλωσε «αποφασισμένος» να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς.
«Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση» συμπλήρωσε.