Ο Πρωθυπουργός μιλώντας από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης αναφέρθηκε στο νέο όρο που όπως είπε του μετέφεραν παράγοντες της αγοράς στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα. «Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογεννή πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα. Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».
Συνεχίζοντας σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η μετάβαση από την εποχή του Grexit στο Grinvest, δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο. Γίνεται με σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Αρχικά στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δις. Οι επενδύσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Έπειτα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. «Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί είναι οι μικρομεσαίοι που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια.
Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635εκ. Ενώ στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.
Πρώτον απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου.
Δεύτερον, με σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.
Στόχος είναι η υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και κοινής μεθοδολογίας σε όλες τις ελεγκτικές αρχές.
Και τρίτον, με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς. Βλέπετε λοιπόν ότι η αλλαγή του κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός άλλου προτύπου παραγωγής και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών».
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. «Ανάλογη σημασία για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει και η μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δις για την ελληνική οικονομία, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού».