Την τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.
Αιτιολογώντας την κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός ανέφερε ότι «ζητάω να γίνει κατανοητό ότι η μετανάστευση τρέχει στο χρόνο, καινούρια προβλήματα δημιουργούνται και επιπλέον είμαστε στη φάση που προσπαθούμε με πολλή αγωνία και γρήγορους ρυθμούς να στήσουμε ένα υπουργείο που δεν υπήρχε, άρα κάθε τόσο προκύπτουν διοικητικές ανάγκες για να αλλάξουν πράγματα ή ανακαλύπτουμε καινούρια προβλήματα».
Ένα από τα προβλήματα που ανέφερε προκύπτει από τη σύσταση και αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς, όπως εξήγησε, οι δικαστές που συμμετέχουν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών είναι απλήρωτοι, όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες τους. «Όταν ξεκίνησε το υπουργείο είχαμε δώδεκα άτομα στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, τώρα έχουμε φτάσει τα 27, το πλάνο είναι για 87, οπότε αυτές οι καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες», είπε. Με την τροπολογία καλύπτονται δαπάνες που διενεργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι τη δημοσίευσή της, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναληφθούν και εγκριθούν από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. «Οι οικονομικές διατάξεις αφορούν όλες εγγεγραμμένα ποσά», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.
όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας με κοινή υπουργική απόφαση, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι πρόκειται για «έκδοση άδειας κατασκευής και μετασκευής μικρής κλίμακας στα κέντρα υποδοχής και τις δομές», προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά.
Η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν από πέντε χρόνια και η εξέτασή της εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό, αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μουζάλας, 800 αιτήσεις και επικαιροποιεί διατύπωση του υπάρχοντος δικαίου.
Με την τροπολογία δρομολογείται επίσης η αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων της Ειδομένης και των άλλων περιοχών του δήμου Παιονίας Κιλκίς, για ζημιές που οφείλονται σε πράξεις προσφύγων και μεταναστών. Όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, «είναι κάτι που το είχα υποσχεθεί όταν κάναμε την προσπάθεια να πληρώσουμε όσο πιο γρήγορα τους κατοίκους της Μόριας», καθώς «η Μόρια και η Ειδομένη είναι οι δύο περιοχές που είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές και υπέστησαν τόση μεγάλη καταπόνηση από το μεταναστευτικό». Σχετικά με πρόταση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, να υπάρξει ειδικός κωδικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των αποζημιώσεων αυτών, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «το παλεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, στην τροπολογία παρατείνεται η ισχύς των διαδικασιών στα σύνορα για άλλους έξι μήνες, καθώς η ισχύς της σχετικής παραγράφου 4 του άρθρου 60 του νόμου 4375/2016 λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Όπως υπενθύμισε ο κ. Μουζάλας, οι διαδικασίες αυτές είχαν ψηφιστεί «με βάση τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας». Αφορούν σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και προσδιορίζουν μεταξύ άλλων ότι την καταγραφή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας και την επίδοση των αποφάσεων μπορεί να πραγματοποιεί προσωπικό της Αστυνομίας ή των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά και ότι στη διαδικασία των συνεντεύξεων μπορεί η Υπηρεσία Ασύλου να επικουρείται από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. Επιπλέον, καθορίζουν τα χρονικά διαστήματα για την ειδοποίηση των αιτούντων και για την έκδοση και την επίδοση των σχετικών με τις αιτήσεις αποφάσεων.