«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» τονίζει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία επισημαίνει με μια διάθεση αυτοκριτικής ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα λάθη απαντώντας ουσιαστικά στον Γιάννη Βαρουφάκη και όλα όσα έγιναν τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας το 2015.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού λέει πως η οικονομία ακολουθεί ανοδική τάση σημειώνει ότι: «Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά», λέει ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα τονίζει: «Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός αναφέρεται στον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως το σχέδιό του ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».
Σήμερα, ο Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει ούτε για τον Βαρουφάκη ούτε για τον Σόιμπλε γράφει η εφημερίδα. Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός: «Ο Γιάννης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Παρουσίασε το σχέδιο Β και ήταν τόσο αόριστο, δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».
Ο Αλέξης Τσίπρας λέει για τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι «ο Σόιμπλε ήταν το alter ego του. [Ο Βαρουφάκης] τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «αν πάτε στο δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση πολλοί θα μας πουν ψεύτες. Κανείς όμως δεν θα πει ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».
Οι νέες αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη
Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο», αποσπάσματα από τα οποίο δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα ο τέως υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι έχει ηχογραφήσει όσα γράφει στο βιβλίο του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε σε καυστικό ύφος σχολιάζει πως ο πρώην υπουργός «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού» και εύχεται στον Γιάννη Βαρουφάκη καλές πωλήσεις στο νέο του «βίπερ» όπως αποκαλεί το βιβλίο.
Στο βιβλίο με τίτλο «Ενήλικες στο δωμάτιο», φράση την οποίο δανείστηκε από μία ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα μόλις έγιναν τα capital controls.
Στεκόμενος στην γνωριμία του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι αυτή έγινε το 2011 σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή, όπου διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο τέλος της συνάντησής τους του ανέφερε «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να μάθεις αγγλικά» κάτι που όπως λέει το πήρε στα σοβαρά και άρχισε μαθήματα.
Για το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης λέει πως εκείνο το βράδυ ο Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε πως ίσως ετοιμάζεται πραξικόπημα, νέο Γουδή, και πως γι αυτό ήταν ενήμεροι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Στουρνάρας.
Για τον Στουρνάρα δε, ο Βαρουφάκης λέει πως ο Τσίπρας το 2014 εξαγριωμένος αναφωνούσε πως μόλις γίνει κυβέρνηση ‘«θα τον βγάλω από την κεντρική τράπεζα και αν χρειαστεί θα τον πετάξω έξω με τις κλωτσιές’».
Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και τα ATM στέρευαν από χρήματα, προκαλώντας πανικό και χάος, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια σε διάφορα κρατικά χαρτοφυλάκια.
«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος ο Βαρουφάκης όμως συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».
«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα.