Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κατά την παρουσίαση της ψηφιοποίησης του Εθνικού Ληξιαρχείου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός σημείωσε ότι από το 2009 έχουν φύγει από το δημόσιο 200.000 υπάλληλοι και τόνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου περί μείωσης των μισθοδοτούμενων από το κράτος κατά 150.000 άτομα έως το 2015 «μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ο κ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι αναμένει τις απαντήσεις των υπουργείων για τη σύμπτυξη δομών και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ενώ τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των αποχωρήσεων και την προσλήψεων έως το 2015.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β΄ φάση του Α’ σταδίου της εφεδρείας».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι «δεν τίθεται θέμα για απολύσεις από την τρόικα. Δημοσίως μπορεί να αναφέρεται» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση, με την εργασιακή εφεδρεία, έστειλε μέσα σε δύο μήνες και αυτή μήνυμα για τα «ταμπού» του δημοσίου. «Είμαστε απέναντι στο ‘μέτωπο’ των απολύσεων. Είμαστε όμως υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα κάνουμε το μπάχαλο, e-μπάχαλο!»
Το Εθνικό Ληξιαρχείο θα ψηφιοποιήσει 26 εκατ. ληξιαρχικές πράξεις, θα εξοικονομήσει οκτώ εκατ. ευρώ και θα απαλλάξει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από το 40% των εργασιών τους.
O υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Π. Τζωρτζάκης, ο οποίος και παρουσίασε το Εθνικό Ληξιαρχείο, σημείωσε ότι «στόχος δεν είναι να κάνουμε το μπάχαλο, e-μπάχαλο», καθώς, όπως είπε, «δεν μηχανογραφούμε τις υπάρχουσες διαδικασίες, αλλά τις απλοποιούμε».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι διαδικασίες για τον πολίτη και για τον εσωτερικό έλεγχο, καθώς, «τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται», όπως τόνισε ο υφυπουργός.
Ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Ληξιαρχείο θα φθάσει τα 42 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, η δημιουργία του έργου θα διαρκέσει περίπου 2,5 έτη, με στόχο να χρησιμοποιηθεί από τα ΚΕΠ, τους Δήμους και τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, καθώς απαιτεί την ψηφιοποίηση και την δακτυλογράφηση πολλών εκατομμυρίων διοικητικών πράξεων. Όταν αυτό το Πληροφοριακό Σύστημα ολοκληρωθεί, τότε θα «κουμπώσει» με το Εθνικό Δημοτολόγιο, δημιουργώντας έτσι το Εθνικό Μητρώο Πολιτών.