«Για το μεταναστευτικό η λύση είναι ευρωπαϊκή», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 ore ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Παράλληλα, ο υπουργός, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια αισθηματική ή ηθική υπόθεση» αλλά «αποτελεί νομική υποχρέωση».
Σε σχέση με το προσφυγικό και την όλη κατάσταση στην Ελλάδα, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, μεταξύ των άλλων τονίζει:
«Αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη, μέχρι τώρα καταφέραμε, διαμέσου της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, να μειώσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, κατά μέσο όρο, από οκτώ χιλιάδες σε ογδόντα ανθρώπους την ημέρα. Αυτοί είναι οι τωρινοί αριθμοί. Είναι παράλογο να περιμένει, κανείς, μια χώρα πρώτης εισόδου, να μπορεί να αντιμετωπίσει ή να λύσει ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων. Θα πολεμήσουμε κατά αυτής της στάσης, μαζί με την Ιταλία».
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «φυσικά η Ελλάδα δεν έγινε το κέντρο της Ευρώπης για την υποδοχή μεταναστών, και δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο» και ότι «από εδώ και πέρα η χώρα μας δεσμεύεται να βελτιώσει και να επιταχύνει την διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και για την επιτάχυνση της μεταφοράς μέσω ξηράς, ή την επιστροφή στην Τουρκία».
Ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καθιστά σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας λειτουργεί, και οι δυσκολίες εφαρμογής της αφορούν, κυρίως, τους επαναπατρισμούς.
Με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί στην Il Sole 24 Ore: «αυτό συμβαίνει διότι η χώρα μας συνεχίζει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου ατομικά, ad hoc, με σεβασμό σε όλους τους διεθνείς κανόνες που αφορούν την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου, παρά το κόστος που αυτό επιφέρει στην χώρα. Με μια ενδεχόμενη αύξηση της υποστήριξης από μέρους του EASO, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το Άσυλο, και ενισχύοντας την υπηρεσία ασύλου μας, πιστεύουμε ότι και αυτό το πρόβλημα, έστω και με καταβολή μεγάλης προσπάθειας, θα επιλυθεί».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των μετεγκαταστάσεων και τις χώρες μέλη της Ένωσης που αρνούνται να σεβασθούν τα συμφωνηθέντα, ο κ. Μουζάλας δηλώνει:
«Σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις παραμέτρους και τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των συμφωνιών, στην χώρα μας έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την διαδικασία. Έχει ήδη γίνει πράξη η μετεγκατάσταση δεκαπέντε χιλιάδων ανθρώπων και ετοιμαζόμαστε για τη μετεγκατάσταση άλλων επτά χιλιάδων. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι εκείνα που έχουν ήδη γίνει, δεν είναι αρκετά. Το αίτημα της Ιταλίας να μειωθεί το ποσοστό των προσφύγων που συμμετέχει στη μετεγκατάσταση κάτω από το 75%, είναι δίκαιο. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έθεσε το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μέλλον ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι σαφές ότι χρήζουν προστασίας, αλλά δεν έχουν γίνει δεκτοί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Πρόκειται για θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να συζητηθεί. Σε ότι αφορά τις χώρες που αρνούνται να σεβασθούν την ποσόστωσή που τους αναλογεί, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αλληλεγγύη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μια αισθηματική ή ηθική υπόθεση. Αποτελεί νομική υποχρέωση. Όποιος δεν σέβεται τις νομικές υποχρεώσεις του, πρέπει να υπόκειται σε κάποιες κυρώσεις. Το να επιβάλλεις κυρώσεις δεν είναι κάτι το ευχάριστο, αλλά είναι απαραίτητο».