Σε οξυμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με σημείο τριβής, μεταξύ των υπουργών, το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διήρκεσε 2,5 ώρες, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, να ενημερώνουν τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις και το γενικότερο κλίμα στο οικονομικό μέτωπο, ύστερα από τις συναντήσεις τους με την τρόικα.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης , Δ. Ρέππας , ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα της εφεδρείας. Ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι ο μέγιστος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να μπουν στην εφεδρεία είναι 10.000 και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο, να φτάσει τις 30.000.
Έντονη κριτική στον κ. Ρέππα άσκησαν πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Μ. Βορίδης, Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας, οι οποίοι εξέφρασαν όχι μόνο επιφυλάξεις για την εφαρμογή του μέτρου, αλλά έκαναν λόγο για ολέθριες συνέπειες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησε να υπερασπιστεί τον κ. Ρέππα, καταλογίζοντας ευθύνες στον προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Γ. Ραγκούση για ελλειπή χαρτογράφηση του δημόσιου τομέα. Ακόμη, επεσήμανε ότι και οι σημερινοί υπουργοί πρέπει να ενεργοποιηθούν, αφού το μέτρο της εφεδρείας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Ρέππα.
Γεγονός παραμένει πάντως, ότι στην πόρτα της εξόδου από το δημόσιο βρίσκονται 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι το 2015, καθώς ο στόχος του μνημονίου πρέπει να επιτευχθεί. Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός, καθώς θα γίνει σε συνδυασμό συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας, όμως σε περίπτωση που η εφεδρεία αποτύχει, τότε μένει ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις.
Συγκεκριμένα το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι πως για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο και να μικρύνει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και η εφεδρεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου μέσα στην επόμενη διετία περίπου 80.000 υπάλληλοι θα βγουν σε σύνταξη με κανονικές διαδικασίες, οπότε απομένουν να καλυφθούν 70.000 αποχωρήσεις.
Σε περίπτωση που το πρώτο κύμα εφεδρείας πετύχει, τότε παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι είναι κοντά στον στόχο καθώς απομένουν 40.000 θέσεις που είναι εφικτό να καλυφθούν, είτε με δεύτερο κύμα εφεδρείας, είτε με απολύσεις, σε περίπτωση που αποτύχει η εφεδρεία. Μάλιστα το υπουργείο έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να μετρήσει πόσες θα είναι ακριβώς οι συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα έτη προκειμένου να υπάρξει προγραμματισμός.
Μιλώντας με δημοσιογράφους, σήμερα το πρωί, ο Δημήτρης Ρέππας φάνηκε να συζητά και το ενδεχόμενο απολύσεων, ωστόσο κάλεσε την τρόικα να του καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί, ενώ φάνηκε να συζητά και δεύτερο κύμα εφεδρείας, μέσα στο επόμενο έτος.
Ωστόσο διαφώνησε με το ενδεχόμενο να μειωθεί το ηλικιακό όριο, έτσι ώστε να μειωθεί στα 51 έτη και να μπουν περισσότεροι σε εφεδρεία καθώς όπως είπε: «αυτό δεν θα έχει τέλος».
O υπουργός τόνισε ότι ο στόχος των 30.000 εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011 δε θα επιτευχθεί, καθώς μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει 10.000 από τις αρχές Οκτωβρίου, από τους οποίους οι 9.000 βγήκαν στη σύνταξη και μόλις 1.000 εντάχθηκαν στο καθεστώς της εφεδρείας.
Όπως είπε ο υπουργός, περιμένει τις προτάσεις της τρόικας, η οποία κατά τη συνάντησή τους δεν του έθεσε θέμα απολύσεων, αλλά κυρίως δεν του είπε τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
«Με την τρόικα έχουμε ισότιμη σχέση, συζητάμε τα πάντα». Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση απολύσεων, αλλά με ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης και όχι με οριζόντια μέτρα.
«Δεν έχουμε κανένα κόλλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε, ότι μόνο μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης θα μπορούσε να συζητήσει κατά πόσο οι απολύσεις θα βοηθούσαν στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του κράτους.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, δεν έχει θέσει στον ίδιο θέμα απολύσεων, όμως «από ότι φαίνεται το πράττει αλλού».