«Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο πρόληψης και αστυνόμευσης με άνοιγμα στην κοινωνία. Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών για την προστασία των πολιτών, των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους, ενώ συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία – Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα», που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
«Πρέπει να βρούμε λύση σε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας. «Οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά και οφείλουμε να δούμε τα καινούργια εργαλεία της τρομοκρατίας, όπως για παράδειγμα το διαδίκτυο. Από την μία έχουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία και από την άλλη τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Στην Ελλάδα έχουμε κρατήσει τις ισορροπίες και αυτό έχει συμβάλλει ώστε να μην έχουμε τέτοια περιστατικά τρομοκρατίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε στη συνέχεια ειδική μνεία στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με φορείς του Δημοσίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας, ενώ επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν έχει σχέση με τον τρομοκράτη που θέλει να κάνει κακό. «Καινούργια προβλήματα, αχαρτογράφητα νερά», συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας. «Πρέπει να διατηρήσουμε τις αξίες, αλλά και να προστατεύσουμε την κοινωνία».
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τόνισε, ότι η προσπάθεια απέναντι στην τρομοκρατία πρέπει να εστιαστεί κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ενώ σημείωσε ότι δεν αρκεί μόνο η δράση της ΕΛ.ΑΣ, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι το φαινόμενο είναι σύνθετο και πρόσθεσε, πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας χρειάζεται ειδικές δράσεις, όπως καταπολέμηση της προπαγάνδας μέσω διαδικτύου.
Στις δράσεις του ΚΕΜΕΑ εστίασαν την ομιλία τους ο πρόεδρός του, καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας και το στέλεχος και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας RAN POL της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βασίλης Θεοφιλόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:«Οι δράσεις είναι κυρίως τρεις: Πρώτον, η μελέτη του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, δεύτερον, η εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση και τρίτον η έρευνα».
Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός πρωτόγνωρου φαινομένου, που την ίδια στιγμή πλήττει και τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Ενα φαινόμενο που παραπέμπει σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας». Η κ. Δούρου έκανε παράλληλα ειδική μνεία στο σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε στη συνέχεια: «Έχει μεγάλη σημασία να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα. Μιλάμε για ένα σύνθετο φαινόμενο. Επιβάλλεται η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών».
Στοιχεία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της EUROPOL, Κωνσταντίνος Καβράκης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Το 2016 σημειώθηκαν 13 τρομοκρατικές επιθέσεις και μέχρι τώρα το 2017, 8 επιθέσεις. Οι τρομοκράτες θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, για αυτό προτιμούν τις επιθέσεις σε σημεία όπου είναι συγκεντρωμένοι πολλοί πολίτες. Ακόμη, ο κ. Καβράκης τόνισε ότι «ενδεχομένως να δούμε μεταφορά τακτικών από το «πεδίο μάχης» στην Ευρώπη, ενώ ποτέ δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η τρομοκρατική απειλή».