«Η χώρα μας αυτό τον καιρό περνάει στη σφαίρα της σταθεροποίησης και έχει τους όρους για να μπει στη διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά μακροοικονομικά στοιχεία ενθαρρυντικά τα οποία δεν θα τα δείτε στα δελτία ειδήσεων».
Αυτά υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι, από τα γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είμαστε σε μια κομβική στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμοστούν τώρα και στο μέλλον».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παππάς ανέφερε πως «οφείλει η αντιπολίτευση -και ιδιαιτέρως η αξιωματική αντιπολίτευση- να πάρει καθαρή θέση. Ήρθε η ώρα να μας πει αν στηρίζει την εθνική θέση, όπως έχει διαμορφωθεί, για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Συμπλήρωσε, μάλιστα: «Καθαρές κουβέντες. Ή στηρίζει η Νέα Δημοκρατία την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς αστερίσκους ή κάτι άλλο κρύβει. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την ευκαιρία να φορέσουν επιτέλους τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».
Ο κ. Παππάς τόνισε επίσης, αναφερόμενος στο χώρο των ΜΜΕ πως γίνεται συνείδηση και στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι ιδιοκτησία ΜΜΕ δεν μπορεί να υπάρχει με δανεικά με αέρα, δεν μπορεί να υπάρχει, με διαρκώς απλήρωτους εργαζόμενους, δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς επενδύσεις. Ο διαγωνισμός του περασμένου Αυγούστου, υπογράμμισε ακόμα, έδειξε, ότι στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα που μπορεί να επενδυθούν σε αυτό τον τομέα και να αναβαθμίσουν το ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Να δώσουν ώθηση στην ελληνική τηλεοπτική παραγωγή να αναζωογοννήσουν την απασχόληση. Οι εποχές που οι ιδιοκτήτες σήκωναν το τηλέφωνο και ζητούσαν πολιτική παρέμβαση στις τράπεζες για “δάνεια με αέρα”, ώστε να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», συμπλήρωσε ο κ.Παππάς.
Ο χώρος των ΜΜΕ είναι ένας χώρος καταταλαιπωρημένος, ανέφερε και εξήγησε:
«Από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης ξεκινήσαμε μία μεγάλη, προσπάθεια εξορθολογισμού και ρύθμισης. Η οποία ξεκίνησε με το άνοιγμα της ΕΡΤ για να φύγει η πατρίδα μας από τη σφαίρα του διεθνούς διασυρμού, ως μια χώρα που δεν είχε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και βεβαίως ξεκινήσαμε και την προσπάθεια ρύθμισης του αρύθμιστου ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου που αφορά τα ιδιωτικά ΜΜΕ».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μετά το τέλος της περιοδείας του σε δήμους του νομού Καρδίτσας, τόνισε πως «δυστυχώς , οι δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, έχουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα τηλεοπτικής κάλυψης», διευκρινίζοντας:
«Δεν έχουν τη δυνατότητα πάρα πολλοί οικισμοί, οι οποίοι βρίσκονται απομακρυσμένοι και δεν είναι στα αστικά κέντρα μέσα, να έχουν το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Και αυτό είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Και θυμίζει σε όλους μας δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι για να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία χρειάστηκαν δύο μαύρα. Το μαύρο της ΕΡΤ και το μαύρο στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών».
Το δεύτερο πράγμα, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, είναι ότι όταν μιλάμε για μεγάλες υποδομές και μεγάλα δίκτυα της χώρας, δεν μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε, στους ιδιώτες αποκλειστικά για να τα αναπτύξουμε, για να εξηγήσει:
«Διότι για τον ιδιώτη, δεν είναι επικερδές ενδεχομένως το να αναπτύξει το δίκτυο της τηλεόρασης στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά, εδώ δεν πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία με όρους εμπορεύματος μπορεί να αναπτύσεται ή να μην αναπτύσεται, αλλά μιλάμε για τα στοιχειώδη δικαιώματα, ανθρώπων οι οποίοι έχουν επιλέξει και μένουν σε τόπους που δεν είναι κοντά στα αστικά κέντρα, που δεν είναι προσβάσιμοι, αλλά είναι πανέμορφοι και είναι τόποι που έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη όπως έχουν και τα αστικά κέντρα».
Μιλώντας για το υπουργείο είπε πως έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία, για την ανάπτυξη δορυφορικής τηλεόρασης για τους οικισμούς που δεν είχαν σήμα, στην Θράκη, ένα πρόγραμμα το οποίο καλύπτει 16.000 νοικοκυριά μαζί με τα ακρητικά νησιά του Αιγαίου και μελετούμε τους τρόπους, συνέχισε, με τους οποίους αυτό το πρόγραμμα θα γενικευτεί. Επιδιώκουμε, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, να φτάσουμε στο 100% της κάλυψης, για να καταλήξει:
«Αυτή τη στιγμή η κάλυψη τηλεοπτικού σήματος είναι στο 96,2% και με συνδυασμένες ενέργειες αλλά και με γενίκευση του μέτρου για το δικαίωμα στη δορυφορική τηλεόραση μπορούμε να έχουμε τους επόμενους μήνες το 100% του πληθυσμού. Θεωρώ ότι έτσι είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, διότι ερχόμαστε εδώ και συζητάμε το πώς η Ελλάδα θα αναπτύξει τα σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, και δυστυχώς την ίδια στιγμή καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα στοιχειώδους πρόσβασης σε μία τεχνολογία η οποία θα έπρεπε να είχε πλήρως αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει όμως σημασία, διότι προτεραιότητα για μας, είναι να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους».
Μιλώντας για τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τους δημάρχους είπε ότι είχαμε την ευκαιρία να αντάλλαξουμε απόψεις με τους δημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς, τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών και να διαπιστώσουμε, ότι εδώ πέρα υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό, το μεράκι και η όρεξη, και η δυνατότητα ο τόπος να κάνει πάρα πολλά βήματα μπροστά. Εμείς θεωρούμε, ανέφερε ο κ. Παππάς, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια του υπουργείου για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας συνολικά, είναι, όχι ένας απαραίτητος σύμμαχος αλλά είναι ο βασικός σύμμαχος. Το βράδυ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είναι ομιλητής σε κεντρική εκδήλωση.