Στην επιβεβαίωση της κοινής θέσης τους σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας.
Παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις της Τουρκίας για αλλαγή του κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν σήμερα, κατά τη πρώτη μέρα της συνάντησής τους, στις Βρυξέλλες, τις ομόφωνες αποφάσεις τους, όπως αυτές συμφωνήθηκαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου, του Στρασβούργου και της Λισαβόνας.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι για να εξεταστεί το αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, όπως δημοσιεύει το 24h.gr.
Στο κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι «επιβεβαιώνουμε την πολιτική των ανοικτών θυρών και την ισχυρή μας δέσμευση για την ευρω-ατλαντική ένταξη των επίδοξων εταίρων, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, στο Βουκουρέστι, το Στρασβούργο και τη Λισαβόνα. Οι δημοκρατικές αξίες, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Καλωσορίζουμε την πρόοδο των επίδοξων μελών και τους ενθαρρύνουμενα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις απαραίτητες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πετύχουν τις ευρω-ατλαντικές τους φιλοδοξίες».
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας επεσήμανε ότι η κοινή θέση του ΝΑΤΟ είναι σημαντική, καθώς η πόρτα της συμμαχίας παραμένει ανοιχτή για τις υποψήφιες χώρες, μόλις εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, όπως σημείωσε το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί δια της τεθλασμένης. Όπως εξάλλου τόνισε, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα την έχει. Ελπίζω να δείξει την ίδια βούληση και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Η Αθήνα κατάφερε τόσο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε, στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να μην αλλάξει η βασική θέση των συμμάχων της όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, μετά την καταδικαστική προς την Ελλάδα απόφαση της Χάγης.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια συμμαχία προθύμων με επικεφαλής την Τουρκία και τη Σλοβενία που ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, την άνοιξη του 2012.