«Πρόκειται για ένα χτύπημα που πλήττει την Δημοκρατία. Αυτού του είδους οι επιθέσεις βάλλουν κατά της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
«Πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα. Συμπαραστεκόμαστε και στον κ. Παπαδήμο και στην οικογένειά του. Πρέπει οπωσδήποτε όχι απλά να καταδικάσουμε αλλά να φροντίσουμε να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι «θα προκηρυχθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέτρα 3 δισ. ευρώ».
«Μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουμε προκηρύξει 1,7 δισ. μέτρα, σχεδιάζουμε ως το τέλος του χρόνου να φτάσουμε στα 3 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «ξεπερνούμε το 50%-60% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη περιοδεία στην Καβάλα και την Δράμα, ανέφερε ακόμη ότι αυτό που θα συζητήσει με την Περιφέρεια και τους φορείς είναι πώς αυτά τα μέτρα «θα έχουν ουσιαστική υλοποίηση που, δεν είναι άλλη, από την υπηρέτηση του αγροτοδιατροφικού χώρου, από την υλοποίηση ενός προγράμματος που πρέπει να καταστήσει ανταγωνιστική την ελληνική γεωργία, γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία έχει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο για να βγει από την κρίση, αλλά να πρωταγωνιστήσει σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, όπου η ποιοτική υπόσταση της ελληνικής γεωργίας θα είναι η κύρια σημαία μας».
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε πως έχουν σχέση -μεταξύ άλλων- με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη ρευστότητα.
«Οι κεντρικές παρεμβάσεις έχουν σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, θα κάνουμε παρεμβάσεις σε θέματα ρευστότητας του χώρου, όχι μόνο με την αντιμετώπιση της τεράστιας υπερχρέωσης που υπάρχει αλλά και της δυνατότητας να υπάρχει ένα εργαλείο ρευστότητας και πάνω απ’ όλα χρησιμοποιώντας την οργανωμένη παρουσία, τις οργανώσεις παραγωγών, τις επαγγελματικές οργανώσεις, με βάση το νέο πλαίσιο που έχουμε θεσμοθετήσει για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μέσα από τη συλλογικότητα τον αγροτικό χώρο».
Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, ο κ. Αποστόλου είπε πως «αυτή την ώρα, αυτό που μας απασχολεί, είναι να δούμε πώς η αγροτική περιουσία που είναι υποθηκευμένη και έχει μεταφερθεί στα χρέη προς τον εκκαθαριστή, να μην ακολουθήσει τη διαδικασία της εκκαθάρισης (π.χ. πλειστηριασμούς)».
Θα πρέπει, όπως είπε, «να κάνουμε μια παρέμβαση εκεί μέσα από τον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), ούτως ώστε να κρατήσουμε αυτή την περιουσία στην αγροτική δραστηριότητα, είτε συνεχίζοντας όσες μονάδες μπορούν να συνεχίσουν, είτε βάζοντας μέσα νέα συνεργατικά σχήματα, νέους αγρότες», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει μία ανακούφιση σε ό,τι αφορά την υπερχρέωση του χώρου».