Η συγκρότηση ενός «πολιτικού και εκλογικού μετώπου, όλων των αντιμνημονιακών και αριστερών δυνάμεων», με «εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στα μνημόνια», που θα προβλέπει μεταξύ άλλων, έξοδο από το ευρώ, εθνικό νόμισμα, σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, εθνικοποίηση των τραπεζών, στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, συζητήθηκε σε εκδήλωση της ΛΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις από το 2019, άσκησε το μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, Δημήτρης Στρατούλης, καλώντας τον κόσμο να «αντισταθεί στην ψήφιση του τέταρτου μνημονίου» και «να συμμετάσχει μαζικά στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης και να κατέβει στους δρόμους και τις πλατείες».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Σχεδίου Β’ Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε ότι η συνεργασία της αριστεράς είναι σημαντική για τη συγκρότηση του «μετώπου», αλλά θα πρέπει να ανοιχθεί και ευρύτερα και σε δυνάμεις «άλλων προελεύσεων, επιστημονικές, κ.τ.λ.», ενώ θα πρέπει να συγκροτηθεί και «άμεσο πρόγραμμα», όπως είπε, «ένας δεκάλογος», όχι εκατό ημερών, αλλά για δράσεις από την «πρώτη μέρα».
«Η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για πέταγμα, είναι για δίδαγμα» είπε ο κ. Αλαβάνος και υπενθύμισε το «τραπέζι διαλόγου» που είχε γίνει για τη συγκρότηση του, προτείνοντας η ΛΑΕ να αναλάβει μια ανάλογη πρωτοβουλία, απευθυνόμενη σε δυνάμεις που συμφωνούν με το «μέτωπο». Αναφερόμενος στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεν ήταν πρόβλημα, που υπήρχε ένα πρόγραμμα», αλλά το ότι «τη δοκιμή αυτού του προγράμματος την περιόρισαν μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, πράγμα που ήταν αδύνατο».
«Δεν θα είμαστε ποτέ στον πυρήνα, θα είμαστε πάντα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, δε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αυτή την πολιτική» τόνισε ο οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ΕΔΕΚΟΠ) Κώστας Λαπαβίτσας και πρόσθεσε ότι υπάρχει «επεξεργασμένο σχέδιο» για το τι πρέπει να γίνει, μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης, δημοσίων επενδύσεων και αλλαγών στην προσφορά, μικρότερη φορολογία, κ.α. , αλλά όλα αυτά, όπως είπε, «είναι απολύτως αδύνατο να γίνουν εντός του ευρώ».
Στο ερώτημα, γιατί η πρόταση της ΛΑΕ είναι «ρεαλιστική» και «βιώσιμη», με οικονομικούς όρους απάντησε ο οικονομολόγος, μέλος του Π.Σ. του κόμματος, Γ. Μελισσαρόπουλος, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της ΛΑΕ.