Στο πνεύμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ήπιας ισχύος και στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εντάσσει το υπουργείο Εξωτερικών το φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για την πρώτη υπουργική διάσκεψη του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος κόμβος, τόσο γεωστρατητικός όσο και πολιτιστικός, όπου συναντούνται οι πολιτισμοί της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας, με μεγάλη παράδοση πολιτισμού και πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την κληρονομιά και τόνισε πως η πρωτοβουλία του για το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών «συνδέεται με την πολυδιάστατη πολιτική ήπιας ισχύος που ακολουθούμε και αφορά στην αξιοποίηση των πνευματικών, παραδοσιακών, ιστορικών, πολιτιστικών ζητημάτων».
Σκιαγραφώντας το χρονικό της πρωτοβουλίας αυτής, ανέφερε πως την προβάλλει ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90 και υπενθύμισε πως την ανήγγειλε τον Οκτώβρη του 2015, μετά τη λήξη της πρώτης διάσκεψης για τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Επίσης, σημείωσε το ιδιαίτερο, άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε η Κίνα γι’ αυτή την πρωτοβουλία «Συμφωνήσαμε μαζί τους και κάναμε μαζί την πρόσκληση για το φόρουμ. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός είναι δύο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει βάλει τη σφραγίδα του στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποκτήσει μεγάλη εμβέλεια, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιτισμού για την Ελλάδα. «Στον πολιτισμό η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη, η κληρονομιά μας είναι ιδιαίτερη και είναι ένας τομέας που μπορούμε και πρέπει να παίξουμε ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι ένας τομέας που έχει να προσφέρει η Ελλάδα» διεμήνυσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια ο ρόλος της Ελλάδας στην Ουνέσκο είναι αναβαθμισμένος.
Στόχος της χώρας μας κατά την πρώτη υπουργική διάσκεψη του φόρουμ, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός, είναι να θεσμοθετηθεί η πρωτοβουλία αυτή και να είναι ανοικτή και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχουν τέσσερα επιπλέον αιτήματα. «Είναι μια σπουδαία προοπτική και δυνατότητα να γίνει ένας μεγάλος θεσμός και να αποδείξει ότι στους διεθνείς και παγκόσμιους θεσμούς δεν χρειάζεται να είναι μόνο η σκληρή ισχύς, η στρατιωτική ή η σκληρή οικονομική ισχύς, αλλά και η ήπια ισχύς, που πρέπει να αναβαθμιστεί. Η αναβάθμιση του πολιτισμού είναι σημαντική, γιατί ο πολιτισμός φέρνει ειρήνη, δεν φέρνει πόλεμο. Φέρνει μόρφωση, εκπαίδευση, άρα αναβαθμίζει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», σημείωσε.