Για συμφωνία «στο σύνολο της υπερασπίσιμη» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, δίνοντας το σύνθημα για: «ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, στο ΔΝΤ και τις αρχικές απαιτήσεις του σε δημοσιονομικά και εργασιακά, για να επισημάνει ότι «το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του». Κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της, ενώ υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι αυτή βρίσκεται σε «δύσκολη θέση». Και τόνισε προς τους υπουργούς ότι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη» και πως «γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

Ο πρωθυπουργός έθεσε τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για το κυβερνητικό έργο για το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά την εισήγηση του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά- εργασιακά. Σε αυτές εντάσσονταν η απαίτηση για 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή, μια απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο του 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης. Επιπλέον, στις απαιτήσεις του ΔΝΤ εντάσσονταν και η μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων και η αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να υλοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του»

«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους» του, υπογράμμισε, για να επισημάνει ότι με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ αναφέροντας ότι «οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και πως «οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση πολιτικοποίησε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά, σημειώνοντας ότι δημιούργησε για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος. Υπενθύμισε σε αυτό το πλαίσιο την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, την στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Περιγραφή συμφωνίας

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τι περιλαμβάνει η συμφωνία:

  • Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
  • Συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018.
  • Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
  • Όχι ανταπεργία.
  • ΔΕΗ -εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
  • Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
  • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
  • Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και μιας συνολικής συμφωνίας.

Είπε ειδικότερα ότι στις 21 – 22 Απρίλη πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος και ότι πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη Σύνοδο, πού καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος. Και στη συνέχεια:

  • Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.
  • Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μαϊου για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
  • Ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Στο σύνολο της μια συμφωνία υπερασπίσιμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές.

«Να αξιοποιήσουμε το πολιτικό μομέντουμ για μια αναπτυξιακή εκτίναξη της οικονομίας»

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση». «Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ» και πως «αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη», για να υπογραμμίσει πως «γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση». «Αντεπίθεση, όμως», επισήμανε, «ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

«Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους άξονες πολιτικής και τις προτεραιότητες από εδώ και πέρα, θέτοντας ως πρωταρχική προτεραιότητα την επικέντρωση στην ανάπτυξη.

«Ανάπτυξη – ανάπτυξη – ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ», τόνισε. Είπε ότι πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή).

Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια, είπε, προσδιορίζοντας τους στόχους:

  • Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
  • Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.
  • Προστασία εργαζομένων. Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
  • Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 -2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Εντός 15 ημερών χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

  • Σύνταγμα
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
  • Πρωτοβάθμια Υγεία